fbpx

Afvallen zonder dieet? Dat kan!

afvallen is gezond

Ben jij ook altijd in de weer met een nieuw dieet en lukt het maar niet met afvallen? Blijtijds zocht voor jou uit hoe je op een gezonde manier een paar kilo kwijt kunt raken zonder een dieet te volgen. Lees je mee?

Lees ook:
In kleine stapjes gezonder eten met De Eetwissel

Afvallen zonder dieet

Het volgen van een dieet is voor veel mensen zwaar. De eerste weken gaat het goed, tot de klad er in komt. Het is stiekem toch wel tijdrovend, omslachtig en daardoor moeilijk om vol te houden. Het resultaat: je baalt van wéér een mislukte poging om af te vallen en valt terug in je oude eetgewoontes. Herkenbaar?

Afvallen is een proces

Afvallen is een proces dat tijd kost en vraagt om een gedragsverandering. Niet alleen in je eetpatroon, maar ook in de rest van je leefstijl. Door hier goed naar te kijken en kleine aanpassingen te doen in je leefstijl word je fitter, eet je gezonder en werk je ongemerkt minder calorieën naar binnen. Het resultaat: je valt af!

Tips om af te vallen zonder dieet

Onderstaande tips kun je verankeren in je leefstijl, zodat ook jij een paar kilo kunt afvallen zonder een dieet te hoeven volgen.

Afvallen

1. Slaap voldoende

Een gebrek aan slaap heeft invloed op je hormoonhuishouding, waardoor je letterlijk gewicht blijft vasthouden. Ook je energieniveau daalt, waardoor je minder fit en gemotiveerd bent om te bewegen. Uit onderzoek blijkt dat minder dan zes uur slapen per nacht de kans op overgewicht vergroot. Probeer minimaal zeven uur per nacht te slapen.

2. Eet langzamer

Minder snel eten en iedere hap bewust proeven zorgt ervoor dat je tien procent minder calorieën binnenkrijgt met het eten. Dit heeft te maken met de werking van de hersenen: die doen er gemiddeld 20 minuten over om te registreren dat jij verzadigd bent. Wie zijn eten te snel naar binnen werkt houdt als het ware zijn hersenen voor de gek met als gevolg een blijvend hongergevoel.

3. Eet met aandacht

In het verlengde van de vorige tip: eet met aandacht. Door stil te staan bij wat je eet en hoe je eet ben je niet snel geneigd te veel in je mond te stoppen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen tien procent meer eten wanneer ze afgeleid zijn.

afvallen zonder dieet salade

4. Volg een vast ritme

Eet jij ook weleens terwijl je nog helemaal geen honger hebt omdat het toevallig zo uit komt, of je agenda daar om vraagt? Niet doen! Het meest verstandige is om een vast ritme aan te houden qua etenstijden, zodat de verbrandingsmotor van jouw lichaam hierop ingespeeld raakt.

5. Eet van kleinere borden

Schep je grote maaltijd (het avondeten) eens op een kleiner bord, zoals een lunchbord. Uit onderzoek blijkt dat je hierdoor gemiddeld 200 calorieën minder inneemt. Dit is op jaarbasis vijf tot tien kilo! Ook dit schijnt met de werking van je hersenen te maken te hebben: een groot bord nodigt uit tot vaker opscheppen en meer eten.

6. Minder met vlees en kaas

In vegetarische maaltijden zitten vaak meer groenten, die barsten van de vezels. Vezels geven je een voldaan gevoel en bevatten weinig calorieën. Hetzelfde geldt voor het minderen van je kaasconsumptie, want kaas is erg vet. Eet je nu dagelijks kaas op brood? Dan kun je op jaarbasis zo’n vier kilo afvallen als je het vervangt door mager beleg zoals kipfilet of hummus.

Lees ook:
Gezond uit eten? Dat kan met deze tips