fbpx

Zo herken je een paniekaanval

paniekaanval liggen

Ruim een miljoen Nederlanders heeft last van paniekaanvallen: hevige aanvallen van angst die vooral fysiek hun uiting vinden. Hoewel je er niet omheen kunt als je er een krijgt, kan het zo zijn dat je niet wist dat die vervelende ervaring een paniekaanval was. Ervaringsexpert Judith legt uit hoe je een paniekaanval herkent.

Lees ook:
6 manieren om stress binnen de perken te houden

Een paniekaanval: levensechte angst

Judith Valkenburg heeft al sinds haar zeventiende met enige regelmaat paniekaanvallen. “Op zo’n moment voelt het alsof mijn lichaam zich klaar aan het maken is om te rennen voor het leven. Alsof ik achterna gezeten wordt door een moordenaar.” Judith is lang niet de enige die hier last van heeft. Mensen die veel stress ervaren, gevoelig zijn voor depressies of last hebben van angststoornissen krijgen de paniekaanvallen vaak cadeau.

Een paniekaanval overvalt je

Het nare van paniekaanvallen is – als je er nog niet bekend mee bent- dat je er compleet door wordt overvallen. Het overkomt je als het ware. Toch klopt dat niet helemaal. Een paniekaanval is namelijk een reactie van het lichaam op te veel stresshormonen. Zo’n overschot aan stresshormonen ontstaat niet in een keer. De meeste mensen die een paniekaanval krijgen blijken achteraf al een hele tijd gestresst te zijn. Soms is een onbenullige trigger voldoende om de sluizen als het ware open te zetten.

De symptomen van een paniekaanval

Judith legt uit hoe je een paniekaanval kunt herkennen.

Hartkloppingen

“De eerste keer dat ik een paniekaanval kreeg klopte mijn hart zo hard dat ik bang was dat ‘ie er in een keer mee zou stoppen. Nog nooit had ik zoiets meegemaakt. Achteraf leerde ik dat dat komt omdat het lichaam een vluchtreactie geeft. Zoals je nodig hebt wanneer je oog in oog komt te staan met een tijger.”

Hyperventilatie

“Naast de hartkloppingen krijg ik het vaak moeilijk met ademhalen. Althans: dat voelt zo. Door de paniek ga ik verkeerd ademen en ontstaat er druk op mijn borst. In combinatie met de hartkloppingen denk je dan echt dat het einde in zicht is. Hyperventilatie laat zich omschrijven als heel kort, oppervlaking en moeilijk ademhalen.”

Zweten en trillen

“Het zweet breekt me uit tijdens een paniekaanval. Het is letterlijk angstzweet, koud en klam. Ook dit is eigenlijk een hele goede reactie van het lichaam, omdat het oververhitting tegen wil gaan die door de stress kan ontstaan.”

De omgeving verandert

“Soms lijkt het net of alles om mij heen wazig wordt en ik helemaal lossta van mijn omgeving. Gek genoeg zien mensen vaak niet aan de buitenkant dat ik op zo’n moment in een paniekaanval zit.”

Na de aanval

Een paniekaanval is te vergelijken met topsport beoefenen. Tijdens een aanval bevindt jouw lichaam zich in uiterste paraatheid, de adrenaline giert door je lijf. De meeste paniekaanvallen duren slechts een minuut tot enkele minuten. “Daarna ben ik vaak erg moe, verdrietig en wil ik slapen.”

Heb jij last van paniekaanvallen? Het is niet nodig om er lang mee rond te lopen. Gelukkig is het ook goed te verhelpen, al zul je dit zelf moeten leren. Er is veel informatie te vinden op het internet, en ook je huisarts kan je verder helpen. 

Lees ook:
Huilen is goed voor je en wel hierom