fbpx

Feit of fabel? Houtskool is goed voor je gezondheid

houtskool masker

Houtskool, dat gebruik je toch om te barbecueën? Dat klopt! Maar tegenwoordig staat houtskool ook bekend als superkracht voor beauty en gezondheid. Wat is nou wijsheid met betrekking tot deze gezondheidshype?

Lees ook:
De banaan als superfood, dit is wat het met je lichaam doet

Houtskool, gezond of gevaarlijk?

Je kunt het slikken om jezelf te ontgiften, op je gezicht smeren, je tanden ermee poetsen en het werkt goed wanneer je een wijntje te veel op hebt. Sommige foodbloggers noemen het zelfs een superfood. Iets wat men vroeger ook al wist. In het oude Egypte werd houtskool al gebruikt om wonden mee te ontsmetten en ook in de Chinese- en Ayurvedische tradities gebruikt men de stof om het lichaam te laten ontgiften. 

Magneet voor allerlei stoffen

Het houtskool dat inmiddels zo populair is voor gezondheids- en beauty toepassingen, wordt actieve houtskool genoemd. Dit wil zeggen dat het een speciale behandeling heeft gehad, waardoor het heel goed in staat is om bepaalde stoffen aan zich te binden. Dat kan om giftige stoffen gaan, maar ook om nuttige stoffen voor je lichaam. 

Voor- en nadelen van houtskool

Actieve houtskool bindt bijvoorbeeld ook aan vitamines en sommige stoffen uit medicijnen. Een bekend voorbeeld van zo’n medicijn is de anticonceptiepil. Die kan zijn werking verliezen. Ingaand op de voordelen voor je gezondheid is het bekend dat de stof goed werkt bij acute voedselvergiftiging, tegen een kater, voor het ontgiften van je darmen en het verlagen van je cholesterol. Artsen adviseren dan ook dat inname af en toe geen probleem is, maar dat je geen grootverbruiker moet worden.

Veilige toepassingen van houtskool

Bij onderstaande toepassingen is het gebruik van actieve houtskool veilig.

1. Tandenpoetsen

Actieve houtskool bindt onzuiverheden aan zich, dus ook tandplak! Het is bewezen dat je tanden witter worden wanneer je ze poetst met tandpasta die de stof bevat. Ook schijnt het zo te zijn dat de stof de zuurgraad in jouw mond positief beïnvloedt. Hierdoor krijgen de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor gaatjes minder kans en ruikt je adem frisser

2. Gezichtsverzorging

Actieve houtskool zuigt als het ware de vuiligheid uit je poriën en wordt daarom vaak gebruikt in gezichtsmaskers- en reinigers.  Het fijne aan producten met deze werkzame stof is dat het niet uitdroogt, omdat houtskool niet opgenomen wordt door je huid. 

actieve houtskool

3. Insectenbeten

Door een beetje actieve houtskool te mengen met kokosolie en dit op een insectenbeet te smeren verminder je jeuk en pijnklachten. Dit proces moet je wel regelmatig herhalen, het liefst ieder half uur. Het helpt, de vraag is alleen of je voor het gemak  niet liever een stick Azaron gebruikt.

4. Haarverzorging

Wist jij dat je ook je haren kunt detoxen? Het schijnt goed te zijn voor je haar en hoofdhuid om dit eens per maand te doen, bijvoorbeeld met een masker dat actieve houtskool bevat. Zo’n masker bindt het vet samen en trekt alle vuile stoffen aan. Ook shampoo met deze stof reinigt je haar op een milde manier. 

Lees ook:
Feit of fabel? Van lightproducten val je af