fbpx

Geen witte kerst, maar hooikoorts met kerst

hooikoorts hazelaar

Denk je dat je een winterverkoudheid te pakken hebt? Dat valt nu te betwisten. Want mensen met hooikoorts, kunnen de komende weken al klachten ervaren. Het hooikoortsseizoen is uitzonderlijk vroeg dit jaar: de eerste hazelaars staan al in bloei en de elzenpollen dwarrelen door de lucht. De natuur is behoorlijk de kluts kwijt.

Lees ook:
Eerste hulp bij hooikoorts

Hooikoorts met kerst

hooikoorts verkouden

Bij hooikoorts ben je allergisch voor stuifmeel van grassen, pollen of bomen. Voornamelijke klachten zijn jeuk, verstopte neus, geïrriteerde ogen en een droge keel. Ook kun je last hebben van algehele malaise als niezen, vermoeidheid en koorts. Naar schatting is een derde van de hooikoortspatiënten gevoelig voor elzenpollen en ook een derde voor hazelaarpollen. Mensen die weten dat ze last van hooikoorts hebben en die nu verkouden zijn, moeten dus aan hooikoorts denken. Vorig jaar begon het snotteren en hoesten in januari, maar dit jaar is het nóg vroeger en zijn de hooikoortspatiënten in december al de pineut.

De natuur is de kluts kwijt

En dat is niet vreemd. De temperaturen liggen dit najaar een stukje hoger dan normaal, en daar reageert de natuur op. Vijftig jaar geleden stond de hazelaar op zijn vroegst pas 15 februari in bloei. Doordat de bomen zo vroeg in bloei staan, krijgen mensen eerder hooikoortsklachten. De meeste elzen zullen rond de jaarwisseling vol in bloei komen te staan. Dus spijtig voor de hooikoortspatiënten, het seizoen begint pas net. Dus voor degenen met hooikoorts: neem je zakdoek mee naar het kerstdiner, het is niet anders.

Bless you! 

Lees ook:
Vier de seizoenen: je leven in balans