fbpx

Hierom kun je beter niet met de verwarming aan slapen

Brrr… Het is koud buiten dus stoken we het binnen lekker warm. Wanneer je ’s avonds onder het wol kruipt, is de verleiding groot om de verwarming aan te draaien in de slaapkamer. Maar kan dat kwaad?

Lees ook:
5 tips om de luchtvochtigheid op peil te houden

Laat de verwarming in de slaapkamer uit

Laat melatonine zijn werk doen

Wanneer het donkerder wordt, gaat je lichaam melatonine aanmaken. Dit hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt en je lichaamstemperatuur daalt. Een koele lichaamstemperatuur is dus belangrijk voor een goede nachtrust. En als de verwarming dan loeit, blijft er warme lucht in de ruimte hangen. Hierdoor krijg je het warm en kan je lijf de warmte niet meer kwijt: je lichaam raakt in de war. 

Minder goed slapen met verwarming aan

Daarnaast wordt de lucht in je slaapkamer erg droog door de verwarming, waardoor je kunt gaan hoesten en last kunt krijgen van benauwdheid. Al helemaal als de verwarming overdag niet aanstaat en het lelijke ding een beetje verstopt zit, heb je kans dat het stof bovenop de radiator door de warme lucht opstuift en irritaties bij je veroorzaakt. Daarom kun je beter de verwarming in de slaapkamer niet aanzetten.

De ideale slaapkamertemperatuur

Als je je kamer toch een beetje wilt verwarmen, zorg er dan in ieder geval voor dat het niet boven de 18 graden Celsius wordt. Dit is de temperatuur waarbij je lichaam in een regelmatig slaapritme terechtkomt. 

Goede nachtrust!

Lees ook:
Was drogen in de winter