fbpx

Kou is gezond en wel hierom

kou is lekker

De één is een echte koukleum, de ander kan er van genieten. Welk type je ook bent: het is bewezen dat kou positieve effecten op je gezondheid heeft. Ben jij toe aan wat meer energie en een fitter lijf? Lees dan snel door!

Lees ook:
10 tips tegen koude voeten

Een beetje extra kou doet wonderen

Je hoeft niet meteen in een dompelbad te springen om de positieve effecten van kou te ervaren, maar dagelijks een beetje extra kou opzoeken (bijvoorbeeld door koud af te douchen) schijnt wonderen te doen voor lichaam en geest. 

Onderzoek wijst uit

Dat blijkt onder andere uit wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van kou op het menselijk lichaam en uit onderzoek naar de wellicht bij jou bekende Wim Hof methode. Wim Hof ontdekte door jarenlang te trainen in de natuur dat hij zijn autonome zenuwstelsel door middel van ademhaling kan beïnvloeden. In je autonome zenuwstelsel wordt je lichaamstemperatuur geregeld. 

Voordelen van kou

Nu vraag je je misschien af waarom je dat zou doen, de kou opzoeken, je lichaamstemperatuur uitdagen. Wel, daar schijnen nogal wat redenen voor te zijn, namelijk de gezonde effecten van kou op je lichaam. Wij noemen er een aantal.

kou is gezond

1. Bevordert de bloedcirculatie

Kou en temperatuurwisselingen vernauwen de bloedvaten kortstondig. Ze trekken zich samen om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Je voelt dat je hartslag wat omhoog gaat. Het bloed stroomt dan sneller van je hart naar je organen. Dat is weer goed tegen een hoge bloeddruk. 

2. Goed voor je stofwisseling

Je kent het wel: je rilt van de kou! Makkelijker ‘sporten’ kan eigenlijk niet. Een gevolg van het rillen is namelijk dat je spieren gaan werken en zich samentrekken. Alsof je sport, maar dan zonder het daadwerkelijk te doen. Net als bij sporten betekent het werken van je spieren dat het energieniveau in je lichaam toeneemt, evenals je stofwisseling.

3. Toename van bruin vet

Bruin vet is het vet in ons lichaam dat energie omzet in warmte. Verbrandt dus. Deze vetsoort staat lijnrecht tegenover het witte vet dat je uit (een overschot aan) calorieën haalt. Bruin vet is als het ware een natuurlijk jasje voor je lichaam en hoe beter jouw lichaam went aan kou, hoe steviger jouw bruinvet laag wordt. Eenden en pinguïs hebben ook een flinke laag van dat spul.

4. Je krijgt meer energie

Kou geeft een kick. Een energiekick welteverstaan. Door de blootstelling aan kou nemen de hormonen adrenaline en endorfine toe. Deze stofjes werken als een energiekanon en natuurlijke pijnstiller.

Denk jij na het lezen van dit artikel dat je wat vaker koud gaat douchen? Wij tippen je om je in te lezen, zodat je lichaam er langzaam aan went en je het ook daadwerkelijk kunt volhouden. 

Lees ook:
Daarom is koud afdouchen gezond