fbpx

3 tips tegen een herfstdip: zo kom je de donkere dagen door

herfstdip kat

Het is weer zo ver, de ‘R’ zit in de maand. Tijd voor chocolademelk, warme breisels en paddenstoelen spotten. De een kan er meer van genieten dan de ander. Heb jij meer last van kou, gebrek aan zonlicht, futloosheid en sombere gevoelens? Dan heb je waarschijnlijk een herfstdip te pakken. Één troost: je bent niet de enige! 

Lees ook:
7 tips voor meer energie

3 tips tegen een herfstdip

herfstdip zon

1. Omarm de natuur

Dat de bomen hun bladeren verliezen en de eekhoorntjes zich klaarmaken voor een diepe winterslaap, vinden we heel normaal. Maar als wij zelf even gas terugnemen of situaties gaan overdenken, raken we in paniek. Soms vergeten wij mensen dat we deel zijn van de natuur. De overgang van zomer naar herfst is een periode van loslaten en transformatie. Voor de natuur, voor de dieren en voor de mens. Het hoort en het mag. Vaak helpt alleen deze gedachte al. 

“Het hoort en het mag”

2. Gebruik de zon als klok

Laat je meevoeren door het ritme van het seizoen. Waar de zomer je de ruimte geeft om naar buiten te keren, stelt de herfst je in staat om juist naar binnen te keren. We moeten letterlijk energie sparen omdat het lichaam deze nodig heeft om onszelf warm te houden en te beschermen tegen seizoensvirussen. Plan je dagen dus iets minder vol, zorg extra goed voor jezelf en bouw de dag af als het buiten donker wordt; de zon is je klok.

3. Verander je mindset

Doe je best om te genieten van het najaar. Denk niet zwart-wit: “Het is koud, dus ik blijf binnen en mag me rot voelen.” Maar denk: “Het is koud, maar met een sjaal en een extra laagje ga ik eens een lekkere wandeling maken.” Is meteen je vitamine D-gehalte aangevuld: heel belangrijk om gezond en vrolijk te blijven! Het is vaak dat stemmetje in je hoofd die jou een somber gevoel laat hebben. Ga eens uit je hoofd; praat met mensen, breng je lichaam in beweging of richt je eens bewust op alles wat je om je heen ziet, ruikt en hoort. 

Lees ook:
5 x dingen om te doen in de herfst