fbpx

Meer groen op je bord: 5 tips om meer groenten te eten

groenten bord

Tweehonderd gram, tweehonderdvijftig, of misschien wel meer per dag? Hoeveel groenten moet je nu eigenlijk echt eten om gezond te blijven? En hoe zorg je ervoor dat je die hoeveelheid groen op je bord haalt? Vijf tips!

Lees ook:
6 groenten die goed zijn voor je huid

Tips om meer groenten te eten

meer groenten

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

Het goede antwoord is: 10 porties groente en fruit. Vroeger was je met 200 gram klaar, maar nieuw onderzoek raadt aan om 800 gram in totaal aan, wat ongeveer neerkomt op zo’n tien porties. 

1. Groene smoothie

Hak, hak, hak. Kies je favoriete groenten en fruit en gooi het bijeen in een blender. Even mixen en je hebt een heerlijk drankje boordevol vezels, vitamines en mineralen. Vervang je limonade- of melkritueel met een smoothie en je staat al 1-0 voor op de groentemeter.

2. Spirelli met een spiraalsnijder

Ben jij dol op spaghetti, bami of een ander sliertengerecht én op missie om meer groenten te eten? Schaf dan eens een spiraalsnijder aan. Met een spiraalsnijder kun je spirelli maken van groenten als courgette, wortel en bieten. Deze sliertjes vervangen dan de tarwe in een pasta. Als je toch de smaak van tarwe mist, mix dan half om half. Spirelli is ook kant-en-klaar verkrijgbaar in het versvak van de supermarkt.

3. Restjes groenten door de salade

Duik eens in de koelkast voor aangesneden groenten die over zijn van de dag ervoor. Een halve paprika, de vier laatste champignons of een sappige mango die je voor 2 halen 1 betalen meenam… Stop ze in je salade: verrassend, overheerlijk en gezond!

4. Fruit bij het hoofdgerecht

Met één banaan of appel als tussendoortje halen we onze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit niet. In fruit zitten weer andere vitamines en mineralen die niet in groenten zitten en wel belangrijk zijn voor onze gezondheid. Wist je dat je ook hele lekkere gerechten kunt maken met fruit als hoofdgerecht? Zoals een aardbeiensalade met geitenkaas en rucola of een kipgerecht met gember en mango.

5. Snack met rauwkost

Wortels, paprika, komkommer, tomaatjes, bleekselderij: je kan er een kruiwagen van eten en dan ben je nog niet verkeerd bezig. Rauwkost is een goede vulling en bevat weinig calorieën. Combineer met hummus, yoghurt of zelfgemaakte tzatziki om mee te dippen.

Lees ook:
Dus daarom haal je altijd een paprika in huis!