fbpx

Maatregelen om virussen buiten de deur te houden

virussen 1

Met de uitbraak van het coronavirus in China en de snelle uitbreiding daarvan naar onder andere Europa staan gezondheidsorganisaties op scherp. Ook het griepvirus grijpt rap om zich heen. En dat wél in Nederland. Met de volgende hygiënemaatregelen houd je virussen waar mogelijk buiten de deur.

Lees ook
De voor- en nadelen van de griepprik

Nieuwe actieve virussen

De kans is klein dat je nog niets hebt gehoord of gelezen over het coronavirus dat twee weken geleden uitbrak in een Chinese stad. Inmiddels kent het virus al een aantal duizend besmettingen en zijn er honderden doden. Gelukkig heeft het virus Nederland nog niet bereikt en het RIVM houdt de situatie nauwlettend in de gaten.

Griep: oude bekende onder de virussen

Waar we in Nederland wel in grote getalen last van hebben is de griep. Volgens de Griepalert is het ‘code oranje’: er zijn veel meldingen van griep maar van een epidemie is nog geen sprake. Omdat voorkomen beter is dan genezen kun je hoe dan ook maar beter de nodige hygiënemaatregelen nemen. Zodat je besmetting en eventuele verspreiding van een virus voorkomt.

virussen 2

Hygiënemaatregelen

Het is onmogelijk om helemaal te voorkomen dat je besmet raakt met een virus. Je kunt de kans op een besmetting echter wel verkleinen. Veel virussen raken verspreid via de lucht door hoesten, niezen of praten en via de handen. Dit voorkom je zoveel mogelijk door:

  • Altijd je handen te wassen nadat je in contact bent geweest met bijvoorbeeld een grieppatiënt. Liever nog vermijd je contact, maar dat is natuurlijk niet altijd mogelijk.
  • Was sowieso een aantal keren per dag je handen. Virussen zitten niet alleen op andermans handen en in de lucht maar ook op voorwerpen. Lekker wassen en het liefst afdrogen met papieren doekjes die je daarna weggooid.
  • Hoest of nies zelf in een zakdoekje en gooi dat daarna ook weg. Was daarna je handen met water en zeep
  • Maak harde oppervlakken en voorwerpen zoals deurklinken, trapleuningen en keukenbladen regelmatig schoon met een schoonmaakproduct.
  • Ben je van plan om op reis te gaan naar een gebied waar bepaalde virussen heersen? Informeer dan bij de GGD in jouw regio welke maatregelen je het beste kunt nemen.

Lees ook:
Handen wassen, goed bezig maar….