fbpx

Misofonie: als geluid door merg en been gaat

misofonie

Bijna iedereen heeft wel een geluid waar ze helemaal kriegel van wordt, zoals het horen van smakken of kauwen. Maar wát als je niet alleen een naar gevoel krijgt van een geluid maar er heftige emoties zoals haatgevoelens en agressie door loskomen? Dan is er wellicht sprake van misofonie.

Lees ook:
Zie je vlekjes? Misschien heb je last van mouches volantes

Misofonie gaat verder dan een beetje ergernis

Mensen met misofonie hebben last van sterk verminderde geluidstolerantie. Letterlijk betekent het woord zelfs ‘haat tegen geluid’. Wie last heeft van deze aandoening ervaart walging en gevoelens van woede als ze bepaalde geluiden hoort die door andere mensen worden geproduceerd. Vaak genoemde geluiden zijn ademhalen, smakken, kauwen, hoesten en kuchen.

De impact van misofonie

De gevoelens die misofonen ervaren kunnen zo sterk zijn dat ze  invloed hebben op het dagelijks functioneren. Zo kunnen deze mensen sociale situaties gaan vermijden maar ook fysiek agressief worden.  Gevolgen van misofonie zijn ook concentratieproblemen, schuldgevoelens, schaamte, angsten (om zelfbeheersing te verliezen) en vermoeidheid. Iemand met misofonie heeft hier dagelijks erg last van.

Wie krijgt het

Iedereen kan misofonie krijgen, ongeacht het functioneren van het gehoor. Het ontstaat vaak geleidelijk en al op jonge leeftijd, zo tussen de acht en twaalf jaar. Vaak begint het met één geluid en richt het zich op één persoon. Uiteindelijk ontstaat er een hyperfocus waardoor het uitgroeit tot deze heftige aandoening. Dat hoeft trouwens lang niet altijd het geval te zijn. Genetische aanleg lijkt wel een rol te spelen.

Waar zit ’t m in?

De verklaring voor deze aandoening ligt zeer waarschijnlijk dieper in het brein. Nog niet zo heel lang geleden is onderzocht hoe de filtering van geluid in het brein loopt. Hieruit bleek dat het brein van een misofoon minder goed automatisch filtert. Dit kan mogelijk leiden tot overprikkeling, hyperfocus en heftige emoties. Op deze pagina staat duidelijk uitgelegd hoe ons brein werkt met betrekking tot misofonie.

Is het te behandelen?

Het moge duidelijk zijn: misofonie is een ontzettend vervelende aandoening. Het is nog niet bekend hoeveel mensen hier wereldwijd last van hebben, waarschijnlijk omdat het nog maar weinig wordt erkend. Het AMC in Amsterdam erkent het echter wél. Als enig medisch centrum ter wereld doet dit ziekenhuis onderzoek naar misofonie. Behandeling bestaat vooralsnog vooral uit cognitieve gedragstherapie, aandachtstraining en ontspanningsoefeningen. Er is (nog) geen medicijn tegen.

Ervaar jij buitenproportionele reacties op geluid? Test of je mogelijk last hebt van misofonie.

Lees ook:
Zo herken je een paniekaanval