fbpx

Zie je vlekjes? Misschien heb je last van mouches volantes

mouches volantes

Veel mensen zien regelmatig iets bewegen voor hun ogen. Het lijken wel draadjes! Ook stipjes en een soort van spinnetjes worden letterlijk gespot. Dat zijn nou zogenaamde mouches volantes. Ben jij ook nieuwsgierig naar wat dit is en vooral: is er sprake van een oogprobleem als je ze ziet vliegen?

Lees ook:
Het geheim van gezond oud worden

Mouches volantes: zwevende vlekjes

Een kleine geruststelling: in veel gevallen betekenen draadjes voor je ogen niet dat je een oogziekte hebt. Heel veel mensen ervaren de mouches volantes, waarbij zwevende vlekjes met de ogen meebewegen. Ze vallen vooral op wanneer je tegen het licht in kijkt en hoe meer je er op let, hoe meer je er ziet.

Vertroebeling van glasvocht

Mouches volantes zijn dus bewegende vlekjes, draadjes, stipjes of spinnetjes voor je ogen. Ze ontstaan in het glasvocht, een soort gelei waarmee je oogbol is gevuld. Hierin zitten eiwitten en cellen en wanneer je de draadjes of vlekjes ziet betekent dat dat er wat vertroebeling in zit. Het is die vertroebeling die je soms ziet bewegen.

oogbal

Mouches volantes zijn onschuldig

Meestal zijn mouches volantes compleet onschuldig. Het vertroebelen van het glasvocht van de ogen is een bijkomstigheid van het ouder worden. Het glasvocht wordt simpelweg minder elastisch, wat zorgt voor afbraak van de cellen. Mensen die vaak last hebben gehad van bijvoorbeeld een oogontsteking of die ooit geopereerd zijn aan het oog hebben wat vaker last van de draadjes voor hun ogen. Ook kan het verschijnsel toenemen bij vermoeidheid en stress.

Wanneer duiden mouches volantes op iets ernstigs?

In enkele gevallen duidt het zien van draadjes op een netvliesaandoening. Vaak gaat het dan gepaard met meerdere klachten zoals lichtflitsen, een wazig zicht of een grote vlek voor het oog die niet meebeweegt. Als dat het geval is kun je het beste even contact opnemen met je huisarts.

Een blijvertje

In principe verdwijnen mouches volantes niet meer omdat het proces van veroudering doorgaat. Je hoeft er dus niets aan te doen, tenzij je er echt veel last van hebt. Dan kom je vaak in de cirkel van er op letten en er steeds meer zien en daar wordt je soms letterlijk dol van. Als het echt ernstig is kun je met een oogarts bespreken of een operatie mogelijk is waarbij het glasvocht wordt vervangen door een andere vloeistof.

Lees ook:
Zuinig op je ogen, kun jij goed zien?