fbpx

5x lekker de natuur in: wandeltips in Nederland

wandeltips in Nederland

Nederland kent veel prachtige plekken. Van uitgestrekte natuurgebieden tot mooie bossen, eilanden en kasteeltuinen. Daarom: 5 wandeltips in Nederland.

Lees ook:
5 mooie fietsroutes in Nederland

5 wandeltips in Nederland

wandelen in Nederland Mastbos

1. Heidelandschap Kampina – Brabant  

In dit mooie natuurgebied kun je eindeloos wandelen. Er zijn zeven gemarkeerde wandelroutes, van 4 tot 8 kilometer. Ook is er een rolstoelpad van 2,5 kilometer. Heide, bossen, vennen en beken wisselen elkaar af. Geniet van de stilte of juist van het gekwetter van alle vogels die hier te vinden zijn. Strijk neer aan de rand van een ven en droom even weg bij het water. Voor wie liever niet loopt, zijn er ook volop fiets- en ruiterpaden.

2. Natuureiland Tiengemeten – Zuid-Holland

Dit verborgen paradijs van slechts 1050 hectare ligt op een steenworp afstand van Rotterdam en is alleen met de pont te bereiken. Je auto laat je achter in Zuid-Beijerland. Wandelend verken je het eiland het best. Of stap in de huifkar van Boer Piet, die wordt getrokken door twee Belgische trekpaarden. In anderhalf uur ga je langs de mooiste plekjes van Tiengemeten en leer je alles over de flora en fauna op dit bijzondere eiland.

Wandeltips in Nederland Drenthe

3. Nationaal Park Dwingelderveld – Drenthe

Deze gigantische, stille heidevlakte van Nationaal Park Dwingelderveld is enorm geliefd, net als de bossen, het stuifzand en de vennen. Het is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Je kunt hier naar hartenlust fietsen en mountainbiken, wandelen over gemarkeerde routes of het gebied te paard verkennen. Onderweg kom je ongetwijfeld een van de twee schaapkuddes tegen die elke dag de heidevlakte begrazen. Er zijn voldoende leuke adresjes om wat te eten en drinken, zoals Theehuys Anserdennen of Bospub De Boerdennen. Mocht je er een nachtje weg van willen maken, dan zijn er verschillende B&B’s, hotels en campings.

4. De Laurabossen – Limburg

Tussen natuurgebied de Kruispeel en de Belgische grens vind je De Laurabossen. Dit is bij uitstek een wandelgebied, maar je kunt er ook fietsen, mountainbiken of paardrijden. De kans is overigens groot dat je oog in oog komt te staan met de Schotse hooglanders die in het gebied grazen. Er is een handig fietsroutenetwerk: aan de hand van knooppunten kun je eenvoudig je eigen route samenstellen. Wil je meer weten of dit prachtige gebied? Rust dan even uit bij de diverse informatiepanelen die er in dit bos staan en je alles verhaal over de natuur hier.

5. Landgoed & Kasteel Hackfort – Gelderland

Het Middeleeuwse kasteel Hackfort brengt je terug in de tijd. Je dwaalt er door de gerestaureerde torenkamers, suites en gangen. Maak je bezoek compleet met een wandeling over het indrukwekkend mooie landgoed. Daar zijn diverse wandelroutes uitgezet, van 1,5 tot 12 kilometer. Tip voor opa’s en oma’s: de fietsroute ‘In de sporen van Berend’ is een aanrader voor de kleinkinderen. Berend – een vroegere bewoner van het kasteel – laat kinderen ervaren hoe het was om in de riddertijd te leven. Bij de VVV in Vorden is een rugzakje verkrijgbaar, met daarin opdrachten zodat kinderen echt in de huid van een middeleeuws leeftijdsgenootje kunnen kruipen.

Lees ook:
Handige inpaktips voor de vakantie