fbpx

Oogyoga: de remedie bij vermoeide ogen + oefeningen

oogyoga is fijn

Je kent het vast wel, het gevoel dat je je ogen met lucifers open moet houden omdat ze zo moe zijn. Soms komt daar nog een portie hoofdpijn bij kijken. Niet ernstig, ook niet fijn. Heb jij regelmatig last van vermoeide ogen? Oogyoga schijnt te helpen!

Lees ook:
Zie jij vlekjes? Misschien heb je last van mouches volantes

Oorzaak van vermoeide ogen

We gebruiken onze ogen gemiddeld zestien uur per dag. Veel lezen en vooral veel achter een beeldscherm zitten, soms met slecht licht, vraagt om extra inspanning van je ogen. Ook droge lucht, een onjuiste brilsterkte of algehele vermoeidheid en stress kunnen vermoeide ogen in de hand werken. Klachten waar je dan last van kunt krijgen zijn wazig zien, niet meer scherp kunnen zien, pijnlijke, brandende, droge of juist tranende ogen, dubbel zien en gevoeligheid voor licht. 

Oogyoga is een eeuwenoude bewezen methode

Nu is het natuurlijk heel verleidelijk om je ogen even te sluiten als ze vermoeid zijn. Maar wat nou als dat net niet kan op dat moment? In de oude Indische traditie bedachten een oplossing voor dit probleem: oogyoga. Aan het einde van de 19e eeuw haalde een Westerse arts deze leer naar Europa en sindsdien is oogyoga een bewezen effectieve methode voor ontspannen ogen. Pluspunt: het schijnt ook goed te zijn tegen rimpels. 

oogyoga tegen vermoeidheid

4 x oogyoga oefeningen

Ter voorbereiding op de oogyoga kun je het beste even volledig ontspannend. Beweeg je hoofd en nek van links naar rechts en in cirkels. Rol een aantal keer met je schouders van voor naar achteren en andersom. Doe dit een paar keer. 

1. Oogbol masseren (palmeren)

Sluit je ogen en pak je oogbollen als het ware vast tussen je vingertoppen. Geef ze een rollende massage. Doe dit een minuut of langer als je dat fijn vindt. 

2. Van links naar rechts

Volg je ademhaling en kijk op je inademing 3 tellen omhoog, op je uitademing 3 tellen naar beneden. Sluit je ogen een kort moment. Als je ze opent kijk je naar links, en naar rechts, terwijl je je hoofd stil houdt. Dit herhaal je steeds drie tellen op je in- en uitademing. 

3. Knipperen

Doe een soort knipperdans met je ogen. Gedurende een minuut ga je knipperen. Met een oog, met twee, om de beurt, snel langzaam. Wissel alles af. Na de minuut stop je, sluit je je ogen en voel je een minuut na. 

4. Cirkels draaien

Draai cirkels met je ogen, zo groot mogelijk en niet te snel. Voel daarna even na.

Lees ook:
Vijf redenen om yoga te gaan doen