fbpx

Pepertje door je gerecht? Híerom houden we van pittig eten

pittig eten

De Nederlander die is grootgebracht met stamppot grijpt bij een pepertje of twee door een gerecht vaak meteen naar water om de mond te blussen. Behoor jij tot de groep die juist dol is op het ‘high’ gevoel wat pittig eten met zich meebrengt? Dat komt hierdoor!

Lees ook:
Knoflook: yes of yech?

Híerom houden we van pittig eten

peper pittig

High van peper

Capsaïcine is de veroorzaker van de ‘high’. Dit molecuul werkt op de pijnreceptoren op je tong. Als deze in actie komen voelt het alsof je tong in brand staat, maar eigenlijk is dit enkel een trucje van je lichaam. Je brein krijgt pijnprikkels die er in werkelijkheid niet zijn. 

Pijn is fijn

Als reactie op de capsaïcine maakt je brein tóch endorfine en dopamine aan. Endorfine zorgt ervoor dat de pijn geblokkeerd wordt en dopamine geeft je een gevoel van beloning en plezier. Deze combinatie zorgt ervoor dat pittig eten een euforisch gevoel kan geven. Je kunt het vergelijken met de ‘runners high’ bij hardlopers. 

How to become a Mexican

Pittig eten kun je trainen. Hoe vaker je met pepers eet, hoe minder het brandende gevoel op je tong wordt. Terwijl jij dus repeteert op eten met pepers, raakt neurotransmitter ‘substance P’ in je hersenen steeds meer uitgeput van het sturen van pijnprikkels. De overdrachtsstof zal dus steeds minder fanatiek worden. 

Pittig eten gezond?

Soms kun je zulke grote effecten ervaren na pittige gerechten dat je je afvraagt: is het wel gezond? Als jouw lichaam een normaal functionerende spijsvertering heeft, brengt het eten van hete pepers geen schade aan en is het juist een goede manier om afvalstoffen uit je lichaam te zweten. 

Lees ook:
Vaak vermoeid of gestresst? 5 x anti-stress eten