fbpx

Rooibos, groene thee, gewone thee: wat zijn de verschillen?

thee 1

Rooibos, groene thee, gewone thee – en nog veel meer soorten zijn er te koop in de supermarkt. Welke soorten kun je nu het beste drinken en hoeveel per dag?

Lees ook:
Rooibosthee: 5 redenen om het meer te drinken

Als volwassenen moeten we dagelijks 1,5 tot 2 liter drinken. Thee ­– zonder suiker welteverstaan – is een gezonde drank om je lichaam mee te voorzien van vocht. Volgens het Voedingscentrum verkleint het drinken de kans op een beroerte en verlaagt het de bloeddruk. Daarom adviseert het centrum drie koppen groene of zwarte thee per dag te drinken.

Rooibos: niet te vaak

Kun je rooibos eigenlijk wel meetellen met die drie koppen? Nee, want eigenlijk is dit geen thee: deze is – en dat geldt ook voor kamillethee – niet van de theeplant gemaakt. Rooibos is wel gezond: het bevat geen cafeïne en calorieën, maar wel veel antioxidanten. Ook kruidentheeën zoals zoethout en sterrenmix zijn geen echte theeën: ze bestaan uit een mengsel van kruiden, bloemen en specerijen. Maar let op: volgens het Voedingscentrum kunnen sommige soorten, zoals zoethoutthee of sterrenmix, de bloeddruk verhogen. Drink deze daarom niet te vaak.

thee 2

Groene thee: natuurlijke smaak

Wat zijn dan ‘echte’ theeën? Die hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn afkomstig van de plant Camellia Sinensis. De verschillen tussen de theesoorten hebben te maken met de manier waarop de blaadjes bewerkt zijn. Zo zijn de blaadjes van groene thee niet gefermenteerd – wel gestoomd – waardoor ze hun groene kleur behouden en de meest natuurlijke smaak hebben.

Zwarte thee: lekker sterk

Zwarte theeën zijn daarentegen wel volledig gefermenteerd. Daardoor zijn de bladeren donkerder. Deze soort smaakt sterk en bevat veel cafeïne. Toch is dit zeker niet ongezond; het drinken ervan zou een gunstig effect hebben op je cholesterolgehalte, osteoporose en de bestrijding van bacteriën, virussen en schimmels. Drink je minimaal drie koppen zwart of groen per dag, dan behaal je dus volgens het Voedingscentrum de bovengenoemde gezondheidsvoordelen. En die kop rooibos- of kruidenthee kun je er natuurlijk ook nog bij nemen. Af en toe dan.

Lees ook:
Gezond met groene thee