fbpx

Schil van dit fruit kun je gewoon eten

Je oren zullen misschien gaan flapperen, maar de schil van een banaan kun je eten. Zo ook die van de kiwi, de pompoen en de citroen. Eet deze fruitsoorten gerust tot de schil aan toe en je zult blaken van gezondheid.

Lees ook:
De banaan als superfood: dit is wat het met je lichaam doet

fruit schil

Schil van fruit eten

Over het algemeen zijn veel schillen van fruit gezond. De meeste vezels, vitamines en mineralen zitten in de schil of net er onder. Schillen kunnen pesticiden en chemicaliën bevatten doordat ze op het land bespoten worden. Veel bestrijdingsmiddelen trekken verder dan de schil het product in, dus je kan het niet afwassen. Als je de schil wilt opeten, koop dan onbespoten of biologisch fruit.

Banaan

Er zijn landen waar ze een banaan met schil en al opeten en voorlopers op het gebied van superfoods roemen het inmiddels ook. De schil van een banaan zit namelijk vol gezonde stoffen als kalium, magnesium en de vitaminen B12 en B6. Mocht je dus zin of behoefte hebben aan een extra dosis daarvan: ga voor de schil. Erg lekker schijnt het niet te zijn maar wie een beetje creatief is met de blender komt vast een heel eind.

Kiwi

Zo kun je ook de kiwi met schil en al opeten. Hoewel je even zult moeten wennen aan de zachte haartjes van een kiwischil die je lippen raken, zal dit vreemde gevoel al na de eerste hap verdwenen zijn. Een kiwi wordt ook wel ‘groen goud’ genoemd om zijn hoge dosis vitamine C en E. En daar draagt de schil flink aan bij.

Citroen

Je kunt vast en zeker een rijtje recepten opnoemen waarbij je citroenrasp door het gerecht snippert. De schil van de citroen bevat ontzettend veel aroma’s die extra smaakgeven. Verder is de schil rijk aan aan vitamine C, B6, vezels en antioxidanten. Omdat de structuur nogal taai is, kun je citroenschil beter in de blender meemixen. Schillen van niet-biologisch citrusfruit zijn geverfd om de vruchten er aantrekkelijker uit te laten zien. Dus wederom het advies: kies voor bio.

Pompoen

In principe is de schil van alle pompoenen eetbaar. Het hangt af aan de soort en de dikte ervan of het ook lekker is. Schillen van andere pompoenen zijn te dik, te stug of te draderig of in je gerecht te stoppen en verpesten simpelweg de structuur. De winterpompoen, Japanse hokkaido, groene kabocha en de flespompoen kun je zonder problemen eten en zijn rijk aan vezels. Schillen van andere pompoenen zijn te dik, te stug of te draderig of in je gerecht te stoppen en verpesten simpelweg de structuur. 

Lees ook:
7 x waarom spinazie zo goed voor je is