fbpx

Slaaptips: zo val je makkelijk in slaap

‘Ik kan niet slapen’, een zoekterm die iedere nacht weer frequent wordt ingetypt op Google. Bijna een kwart van de Nederlanders kampt met slaapproblemen. Wij zochten de 5 beste tips bij elkaar voor als je om een onverklaarbare reden weer eens ‘plafonddienst’ hebt.

Lees ook:
6 manieren om stress binnen de perken te houden

Zo val je makkelijk in slaap

1. Luister naar rustgevende audio

Je lichaam kan je beter ontspannen als je naar zachte geluiden luistert. Geluiden die we kennen uit de natuur geven ons een overweldigend en veilig gevoel. Zet eens een audio op waarbij je een kabbelend beekje, vogelgeluiden in het bos of juist een woest golvende oceaan hoort. Golven van de zee blijken te werken omdat deze veel gelijkenis hebben met onze ademhaling. Als je normaal gesproken ook al rustig wordt van klassieke muziek, probeer dan eens de afspeellijst die NPO Radio 4 heeft samengesteld.

2. Leg je mobiel weg

Als je naar bed gaat, laat je mobiele telefoon dan op een plek liggen waar je ’s nachts niet komt. Je hoeft namelijk niet 24/7 ‘aan’ te staan. Die Whatsappjes en Facebook-notificaties kunnen echt wel tot morgen wachten. Mis je dan een alarm voor ’s morgens vroeg? Pak die klassieke radiowekker weer eens van zolder. “Ik… word… altijd wakker met een wijsje in m’n hoofd.” Gezellig, toch?

3. Herleef je dag

We hebben de neiging om zo snel door te razen, dat we vandaag al niet meer weten wat we gister aten. Het herinneren van gesprekken, beelden en geluiden over je dag kan je naar een geestelijke toestand brengen die klaar is om in slaap te vallen.

4. Doe iets rustigs

Was het vandaag weer zo’n hectische dag? Zorg dat je tenminste een uur voordat je gaat slapen echt even alles aan de kanten legt. Pak een lekker warme douche en spoel letterlijk alle drukte en stress van je af.  Of neem iets langer de tijd voor je dagelijkse gezichtsreiniging. Geef aandacht aan je wangen, kaken, neus en voorhoofd en masseer zachtjes met je handen of een warme washand.

5. Doe de 4-7-8 slaaptruc

Als laatste schijn je met deze ademhalingstechniek binnen 1 minuut in slaap te vallen. Plaats het puntje van je tong tegen de achterkant van je bovengebit tijdens de hele oefening. Adem 4 seconden in door je neus en houd de adem vervolgens 7 seconden vast. Adem hierna volledig uit en haal deze cyclus 4 keer. Slaap je al?

Welterusten!

Lees ook:
5 redenen waarom apart slapen geen gek idee is