fbpx

Teelbalkanker, hoe herken je het?

snor teelbalkanker

Het aantal mannen bij wie teelbalkanker wordt vastgesteld is de afgelopen 50 jaar verdubbeld. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je deze vorm van kanker herkent, zodat je alarmsignalen bij bijvoorbeeld je zoon of je partner tijdig opmerkt.  

Lees ook:
Vrouwen opgelet: zó herken je hartkwalen

Aandacht voor teelbalkanker

De maand november staat al enkele jaren te boek als ‘Movember’, een maand waarin mannen hun snor laten staan om aandacht te vragen voor mannenkanker, zoals protstaat- en teelbalkanker. De redactie van Blijtijds (bijna allemaal vrouw) laat niet massaal een snor staan, maar wil graag meewerken aan de bekendheid rondom deze nare ziekte. November of geen november. 

Wat is teelbalkanker?

Teelbalkanker is kanker in een of beide teelballen die veelal voorkomt bij jonge mannen tussen de 15 en 40 jaar. Deze kanker ontstaat in de meeste gevallen in de cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van zaad: de kiemcellen. In uitzonderlijke gevallen ontstaat er zogenoemde ‘secundaire teelbalkanker’. In deze gevallen is er elders in het lichaam kanker die zich uitzaait naar de teelbal(len). 

Symptomen van teelbalkanker

Teelbalkanker wordt lang niet altijd in een vroeg stadium opgemerkt of symptomen worden niet als alarmerend ervaren. Omdat het een kankersoort is die snel groeit is het belangrijk dat mannen regelmatig zelfonderzoek doen. Symptomen die kunnen wijzen op kanker in één of beide teelballen zijn:

  • Veranderingen in omvang of vorm van de ballen
  • Een knobbel in een of beide teelballen, dit is vaak pijnloos
  • Buikpijn in de onderbuik of liezen
  • Gevoelige of pijnlijke teelballen of balzak
  • Een zwaar gevoel in de balzak
  • Gevoelig of gezwollen borstweefsel
teelbalkanker

Prognose en behandeling

Het goede nieuws van het slechtste nieuws: teelbalkanker is meestal goed te behandelen, mits het tijdig is ontdekt. Ook gevorderde kanker in de teelballen is goed behandelbaar, bijvoorbeeld met chemotherapie en operatieve verwijdering van de teelbal. Ook bestraling is een behandeling die vaak ingezet wordt. 

Risicofactoren en misverstanden

Soms wordt gedacht dat deze kanker seksueel overdraagbaar is, of dat het ontstaat door masturbatie. Dit zijn misverstanden, evenals de gedachte dat een flinke klap in het kruis kanker veroorzaakt. Risicofactoren voor teelbalkanker zitten met name in erfelijkheid, een teelbal die niet ingedaald is bij geboorte/pubertijd, langdurig gebruik van cannabis en een eerdere diagnose van teelbalkanker. 

Lees ook:
Man in de overgang, dit wil je weten over de penopauze