fbpx

Van plan om de griepprik te halen? Denk hieraan!

vaccin griepprik

De herfst is in zicht en dat staat voor veel mensen gelijk aan snotneuzen en traanogen: we zijn significant vaker verkouden en grieperig. Laten dit nu net dezelfde signalen als COVID-19 zijn. Er wordt verwacht dat er dit jaar daarom meer mensen een griepprik zullen halen. Ben jij dit ook van plan? Denk hieraan!

Lees ook:
Hierdoor wordt de een door de griep geveld en de ander niet

Van plan om de griepprik te halen?

De griepprik is gratis voor…

Alle mensen boven de zestig jaar. Ook voor diabetespatiënten en mensen met luchtwegaandoeningen zoals astma is de griepprik gratis omdat zij een groter risico lopen op een ernstig verloop van de griep. Deze risicogroep krijgt een oproep van hun huisarts.

De griepprik is niet gratis voor…

Mensen die niet in de risicogroep vallen maar zelf graag gevaccineerd en tegen het griepvirus beschermd willen worden. Omdat er dit jaar meer animo zal zijn, heeft het RIVM meer griepvaccins ingekocht. Ook werkgevers vinden het belangrijk dat hun werknemers gezond en fit blijven. Om dat zo te houden bieden veel bedrijven de mogelijkheid om op hun kosten een griepprik te halen.

Hoe werkt de griepprik?

Het griepvirus veroorzaakt griep. Als je het vaccin ingespoten krijgt, dan reageert je lichaam door afweerstoffen te maken tegen het griepvirus. Daardoor wordt de kans op griep kleiner. Het kan zijn dat je toch griep krijgt. Het griepvaccin zorgt er dan wel voor dat u minder ernstig ziek wordt.

Dit jaar vervroegd?

De teststraten maken overuren. Toch worden de meeste mensen (gelukkig) negatief getest op corona. Hieraan kun je wél opmerken dat het verkoudheidsseizoen nu alweer volop aan de gang is. Je kunt je afvragen waarom de periode dat je de griepprik kunt halen niet vervroegd wordt, zodat we voorkomen dat een griepepidemie tegelijkertijd plaatsvindt met een opleving van het coronavirus. Dit is volgens RIVM niet nodig. De beste tijd om de griepprik te halen blijft vanaf half oktober. Als je in de risicogroep zit, krijg je hiervoor automatisch een uitnodiging van je huisarts met een tijdstip waarop je de prik kunt komen halen.

Lees ook:
De voor- en nadelen van de griepprik