fbpx

Wat is beter: chocolade of chips?

chips chocolade

Het is belangrijk om gezond en verantwoord te eten. Maar soms mag je ook echt even geoorloofd zondigen en genieten van je favoriete snack. Als je van twee kwaden het minste wilt kiezen: ga je dan voor chocolade of chips? 

Lees ook:
Is zout echt ongezond? Feiten en fabels over zout

Chocolade versus chips

Chocolade en chips zijn de populairste snacks ter wereld. Er is bijna niemand die de combinatie van zoet met romig en knapperig met zout kan weerstaan. Wat komt er uit als je de twee lekkernijen naast elkaar op de gezonde meetlat legt? 

Op de gezonde meetlat

Als gemiddelde portie nemen we een halve melkchocoladereep van 50 gram en een kwart zak naturelchips van 50 gram. Wellicht denk je nu: “Ai, bij mij gaat er op een avondje meestal meer doorheen.” Maar het gemiddelde wordt naar beneden getrokken door mensen – ja, ze bestaan echt – die hun wikkel netjes dichtvouwen na één blokje chocolade.

zout lepel

Er zit:

  • 255 kilocalorieën in chocolade tegenover 280 kilocalorieën in naturelchips
  • 13 gram vet in chocolade tegenover 17,5 gram in naturelchips, waarvan 9,5 gram verzadigd vet in chocolade tegenover 5,5 gram in naturelchips
  • 31 gram koolhydraten in chocolade tegenover 26,5 gram in naturelchips, waarvan 30,5 gram in chocolade wordt omgezet in suikers en slechts 0,2 gram in naturelchips
  • 0,1 gram zout in chocolade tegenover 0,75 gram zout in naturelchips

Bron: Voedingscentrum

And the winner is… Chips!

De snack die het ‘gezondste’ uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. 

Lees ook:
Feest: chocola is gezond