fbpx

13 x spullen die we vroeger massaal meenamen met kamperen

kamperen mee op vakantie

Kamperen. Voor de een is het jeugdsentiment, de ander heeft er een bloedhekel aan. Toch gingen er tot vorig jaar nog zo’n 3,5 miljoen Nederlanders nog elk jaar op vakantie met een tent, caravan of camper. Sterker nog, kamperen wordt weer helemaal hip. Bij Blijtijds krijgen we er warme nostalgische gevoelens van en blikken we nog eens terug op wat we allemaal meesleurden naar Frankrijk, Spanje of Italië. Hilarisch!

Lees ook
Op vakantie? Vergeet je reisverzekering niet!

Kampeerspullen van vroeger. Kennen we ze nog?

kamperen

1. Casettebandjes

Het dashboardkastje van de auto werd gevuld met cassettebandjes met de meest uiteenlopende muziek van Jantje Smit tot aan Elvis Presley. Die muziek werd vervolgens later bestempeld als ‘vakantiemuziek’.

2. Tina en Donald Duck

En vele andere strips. Je zat zo in de verhalen dat je haast uit de auto getrokken moest worden als er een eet- of plaspauze langs de snelweg werd ingelast.

3. Dakkoffer

Als er in de kofferbak en tussen en onder onze voeten niks meer bij gepropt kon worden, gingen we vrolijk door boven óp de auto. Het liefst namen we ons hele huis mee. Waarom gingen we ook alweer op vakantie?

4. Wegenkaart

Thuis stippelden we met gekleurde pen op de wegenkaart de route uit van deur tot tentrits. Vervolgens zat je als bijrijder met een nog uitgebreidere routekaart de juiste weg naar de camping te zoeken.

5. Pindakaas en hagelslag

Want bij de enorme Franse hypermarches was het aanbod niet compleet (en Hollands) genoeg.

6. Smac

Zo’n ‘smerig’ vierkant blikje met vlees dat je kon openen met een sleuteltje dat aan de onderzijde van het blik bevestigd was.

7. Vishengels en schepnetten

Zodat je met je vader bij het meertje verderop kikkervisjes, forellen of karpers kon gaan vangen. En als je moeder dan de campingkoelkast opentrok, stond er een bakje maden tussen de andere etenswaren.

8. Een reeks aan reisspellen

Stok kaarten, Rummikub, Achterbankbingo, Yahtzee, Mikado, Kwartet. Welke zijn we nog vergeten? En als je moeder of broertje niet meer wilde meedoen, vroeg je heel verlegen je buurmeisje.

kamperen

9. Knijpkat

Zonder knijpkat of zaklamp was er gewoon geen beginnen aan kamperen.

10. Gasstel of later ‘skottelbraai’

Op de camping waren de rollen omgedraaid en stond je vader het eten te bereiden.

11. De plasemmer

Voor als je geen zin had om ’s nachts met je volle blaas in je pyjama nog 300 meter naar de douchegebouwen te moeten lopen.

12. Badminton

En dan de wind óf de scherpe zon de schuld geven voor het niet raken van de shuttle.

13. Toiletrol

Tot slot ontbraken zelfs de nodige rollen wc-papier niet tijdens het grote kampeeravontuur. Halverwege de vakantie op? Dan kocht je de zachtroze vakantievariant.