fbpx

Zo snel is het gedaan met je conditie

conditie

Soms kun je een periode minder bewegen dan je gewend bent, bijvoorbeeld door ziekte, een blessure of een lockdown, om maar wat te noemen. Hoe snel is het dan gedaan met de conditie van je lichaam, waar je zo hard voor gewerkt hebt? Blijtijds zocht het uit.

Lees ook:
Zo houd je het sporten wél vol: drie bruikbare tips

Conditie: spierkracht en uithoudingsvermogen

Jouw lichamelijke conditie bestaat uit twee componenten: je spierkracht en uithoudingsvermogen. Dankzij je uithoudingsvermogen houd je het vol om eens lekker flink te wandelen of te sporten en ben je in staat je dagelijkse dingen als traplopen te doen. Zodra je merkt dat je last krijgt van je spieren na beweging is dat een signaal dat jouw spierkracht niet optimaal is.

Hoi bank, dag conditie

Soms is het zo verleidelijk om dat ene sportuurtje een keer over te slaan. Maar een keer wordt vaak twee keer en voor je het weet beweeg je eigenlijk veel minder dan goed voor je is. Je lichaam laat je dat meteen weten. Er zijn tal van onderzoeken gedaan naar de afname van uithoudingsvermogen en spierkracht bij het stoppen met sporten. Voor iemand die licht tot matig sport gaat met name het uithoudingsvermogen al na een week fors achteruit. In sommige gevallen bleek het zelfs met 50% afgenomen te zijn!

Afname spierkracht

Ben je een fanatieke sporter, dan is het minder snel gedaan met je conditie. Toch is langer dan een maand pauze ook voor jou geen verstandige keuze. Het uithoudingsvermogen neemt dan met ongeveer 25% af. Voor wat betreft spierkracht hoeven zowel de niet echte sporters als fanatiekelingen zich niet zo zorgen te maken: pas na een week of twaalf begint ook de spierkracht af te nemen.

conditie

Conditie opbouwen

Gelukkig is er echt geen man overboord als je conditie flink is gedaald. Je kunt hem namelijk weer (bijna) net zo snel opbouwen. Gemiddeld genomen begint de vooruitgang al na twee keer sporten, er van uitgaande dat je niet langdurig ziek bent geweest. Ook hier geldt: iemand die weinig beweegt doet er langer over dan een fanatiekeling.

Verlies verminderen

Voorzie je dat je minder kunt sporten of bewegen en wil je conditieverlies beperken (bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat)? Zorg dan dat je lekker veel eiwitten binnenkrijgt via je eten. Zij zorgen voor het behoud van sterke spieren. Probeer wel te blijven bewegen, maar dan een tandje rustiger. Verder is het raadzaam om niet te veel alcohol te drinken en te zorgen voor een fijne nachtrust.

Lees ook:
Deze sporten doe je makkelijk vanuit huis