fbpx

Zo houd je het sporten wél vol: 3 bruikbare tips

sporten volhouden

Zucht, kreun, steun… Hoe houd je het sporten wél vol? Drie tips!

Lees ook:
Deze sporten doe je makkelijk vanuit huis

Zo houd je sporten wél vol

sporten yoga

Stel een doel voor jezelf

Een sportabonnement afsluiten en als een kip zonder kop door de sportschool (yes, vanaf 1 juli mag het weer!) banjeren? Dat heeft nog bijna niemand lang volgehouden. Het antwoord is: doelen stellen! Een doel zorgt ervoor dat je gericht aandacht ergens op legt en je daardoor beter zult presteren. Het is belangrijk dat je je verbonden voelt met jouw doel. Als je bijvoorbeeld besluit om te gaan hardlopen, bedenk waarom je dit wilt doen: wil je je conditie verbeteren? Of wil je sporten om sterkere spieren te krijgen? In dat laatste geval kun je namelijk beter op zoek naar een andere sport waarbij je efficiënter aan je spiermassa werkt.

2. Test of je doel haalbaar is

Bedenk voor jezelf hoeveel keer per week je wilt gaan sporten. Het is geen goed idee om van een sportloos bestaan naar vier trainingen per week te gaan. Ga vervolgens na of het doel dat je gesteld hebt actueel is. Dat je een half jaar geleden een wielrenfiets hebt gekocht en het zonde van het geld vindt dat deze in de schuur staat te verstoffen, wil niet zeggen dat je op dit moment die intensrieke behoefte voelt om het wielrennen weer serieus op te pakken. Tenslotte kijk je hoe het doel in jouw week past. ’s morgens of ’s avonds? Met of zonder sportmaatje? Spreek vaste sportmomenten af, zodat het een routine wordt.

3. Gebruik de juiste verbeelding

Herken je dat, dat je na het sporten in de spiegel kijkt of je al iets ziet? Of die vetrol bij je buik al weg is of je heupen al strakker zijn geworden? Helaas bereik je dat goddelijke lichaam niet na een paar lesjes aerobics. Dit soort verbeeldingen geven je wel de intentie om te sporten, maar niet je gedrag. Na twee weken fanatiek sporten, zul je merken dat je steeds minder motivatie krijgt. Wat wel heel goed werkt om je gedrag te veranderen, is om in te beelden wat voor plezier en energie je telkens ervaart tijdens en na het sporten.

Lees ook:
Ben jij fit? Gebruik deze checklist!