fbpx

Wat te doen bij onweer of bliksem: 3 tips

onweer tips

De een geniet van een prachtige bliksemshow, de ander duikt onder de dekens van schrik: onweer. Welke voorzorgsmaatregelen kun je nemen bij onweer en hoe blijf je veilig? Drie tips.

Lees ook:
6 tips tegen rusteloze benen

Wat te doen bij onweer of bliksem?

buiten onweer

1. Zoek onderdak bij onweer

Er wordt te allen tijde aangeraden om binnen te blijven. Ook in de auto ben je veilig, maar houd dan ramen en deuren dicht zodat de auto de stroom naar de grond voert. Haal thuis alle stekkers op tijd uit het stopcontact en gebruik geen elektronische apparaten. Vermijd ook contact met (stromend) water. Water geleidt, dus ga niet douchen, neem geen bad, was je handen niet en de vaat, die moet ook maar even wachten.

2. Maak je zo klein mogelijk

Ben je buiten en trekt er opeens een onweersbui over? Blijf dan uit de buurt van hoge punten. Zorg er voor dat je nooit zelf het hoogste punt bent. Ben je op een open veld? Maak je dan zo klein mogelijk. Ga gehurkt zitten met je voeten tegen elkaar. Dan is de kans om getroffen te worden het kleinst. Zorg dat je geen metalen spullen bij je hebt of leg deze allemaal ver uit je buurt. IJzerwaren zorgen voor geleiding en zijn dus gevaarlijk. 

3. Schuil nooit onder een boom

Schuilen onder een boom is heel gevaarlijk, omdat bomen bliksem aantrekken. Vooral onder een alleenstaande boom, aan de rand van het bos of in de buurt van een metalen afrastering is de kans op een blikseminslag groot. Ben je in het bos waar bomen haast niet te omzeilen zijn? Ga dan gehurkt op de grond zitten op een plek waar veel kleine bomen bij elkaar staan.

Lees ook:
Typisch Hollands: grappige weerspreuken