fbpx

Typisch Hollands: grappige weerspreuken

amsterdam weer spreuk

Zelfs in het buitenland wordt beaamd: Nederlanders praten áltijd over het weer. Er zijn zelfs weerspreuken in het leven geroepen. Die we op Delftsblauwe tegeltjes kalken. Voor net dat beetje grip. Of ze uitkomen? Ahum, God mag het weten… Lekker nuchter is het in ieder geval.

Lees ook:
Vier de seizoenen: je leven in balans

Grappige weerspreuken

paraplu regen slecht weer

“Avondrood, mooi weer aan boord. Morgenrood, regen in de sloot”

Je kent ze wel, die adembenemend mooie luchten. En niet lang daarna kleurt je tijdlijn op Facebook ook roze, oranje en rood. Is de lucht ’s ochtends rood? Dan zou dat wijzen op waterdamp en een hoge luchtvochtigheid en dus regenbuien binnen de kortste keren. Is de lucht ’s avonds rood? Dan zouden de weergoden ons droog en zonnig weer gunnen.

“Als het regent in mei, is april voorbij”

Klopt als een bus. En een van de weinige spreuken die elk jaar gegarandeerd uitkomen. Ook wel eens fijn.

“Als de haan niet kraait voor het avondrood, dan gaat het regenen of de haan is dood”

In veel religies worden mysterieuze betekenissen opgehangen aan het hanengekraai. De haan zou een heillige vogel zijn die gevaar eerder aanvoelt dan de mens. Maar de Hollander voegt er nog een realistische optie aan toe… Hilarisch!

“Elk voorjaar heeft zijn najaar”

Deze spreuk past precies bij de nuchterheid van ons volk. Klinkklare onzin verder. Als je in Nederland woont, kun je de vier seizoenen maar beter omarmen. Een zwoele zomer is des te lekkerder wanneer de winter streng is geweest. Voor het klimaat geldt dat net zo. Tevens voor de gezondheid heeft het veel voordelen om zo veel mogelijk mee te bewegen met ieder jaargetijde: winter, lente, zomer, herfst.

“Het is pas koud als boeren ijs melken”

Niet lullen, maar poetsen.

“Is februari guur en koud, volgt vaak een zomer waar men van houdt”

Of: “Is februari nat en koel, dan wordt juli dikwijls heet en zwoel.” Natuurlijk kan het ook in februari nog stervenskoud zijn, maar de echte koude loopt nu toch een beetje op de laatste benen. Toch zien we ook dit jaar dat februari – in vergelijking met de zachte temperaturen in december – al een aantal gure dagen heeft gekend. Hoera, dat belooft veel goeds!

Lees ook:
5 dingen om te doen bij slecht weer