fbpx

5 tips om je ramen te lappen zonder strepen

raam lappen

Nu de zon op je raam schijnt, merk je pas hoe vuil je ramen zijn. Aan de slag dus! Maar je ramen streeploos lappen, dat blijft een kunst. Soms ligt het aan het schoonmaakmiddel dat je gebruikt, soms aan je laptechniek. Blijtijds ontrafelt de beste manier om je ramen zonder strepen schoon te krijgen. 

Lees ook:
Aan de poets! Zo vaak moet je jouw wc schoonmaken

5 tips om je ramen te lappen zonder strepen

ramen zonder strepen

1. Kies een bewolkte dag uit

Was je ramen op een bewolkte dag. Door de zon drogen de ramen sneller en zullen er sneller strepen ontstaan.

2. Gebruik een grove spons

Een goede basis is het halve werk: maak een sopje met (nog niet al te veel) heet water met een scheut afwasmiddel. Gebruik een grove spons waarmee je het raam goed nat maakt. Het meeste grove vuil zal door de spons worden opgenomen. Vergeet de hoekjes niet, want daar zit ook veel vuil verstopt. Giet het vuile water weg, en maak een nieuw sopje. Herhaal dit nogmaals.

3. Trek in één beweging banen

Ga nu verder met de trekker. Het beste is om in één beweging van links naar rechts te werken. Wanneer je de trekker namelijk optilt, ontstaat er een streep. Werk altijd van boven naar beneden, anders loopt het water naar beneden op de plek die je net hebt gedroogd. Je kunt ook verticale banen maken, maar zorg dan dat de nieuwe baan altijd de voorgaande overlapt. Neem vóór elke nieuwe baan de trekker af. 

4. Voeg een gesneden ui toe aan je water

Als je een halve gepelde ui in je emmer lauwwarme water stopt, kan dat strepen voorkomen. De stof die de ui bezit, waarvan je normaal gaat tranen, zorgt ervoor dat je ramen stralend schoon en streeploos achterblijven. Verder kun je alle stappen normaal doorlopen: spons, trekker, drooghandoek, enzovoorts.

5. Gebruik een oude krant

Zijn er na deze tips toch wat strepen achtergebleven? Maak dan van een oude krant een prop waarmee je over de strepen boent. De krantenprop neemt overgebleven vocht op en zorgt dat de strepen verdwijnen.

Lees ook:
5 tips voor een voorjaarsschoonmaak