fbpx

6 stappen om je kledingkast winterklaar te maken

winterkleding gaten ladders

Kan jouw kledingkast ook een goede opschoonbeurt gebruiken? Met kledingstukken die je allang niet meer draagt, twijfelgevalletjes of truien met van die rare katoenbolletjes? Hoog tijd om je kast winterklaar te maken. Hoe je dat doet? Stap voor stap!

Lees ook:
Klaar voor de winter in 5 stappen

Kledingkast winterklaar: een stappenplan

Elk keer als je je kledingkast opent, heb je de neiging om ‘m meteen weer dicht te gooien. Overvol, ongeorganiseerd, kortom een zooitje waar je niks meer in kunt vinden en waar dringend orde op zaken moet worden gesteld. Maar hoe pak je dat aan? In één keer alles uit de kast trekken en op een grote hoop gooien? Geen goed plan, daar word je alleen maar moedeloos van. We maken er een stappenplan van. Je kast opruimen doe je zo:

Stap 1: Weg ermee

Begin bij het hanggedeelte, maar haal niet alles van de hangertjes! Spreid de kledingstukken met hangers en al uit op het bed, ook als je kledingstukken over elkaar op hetzelfde hangertje hangen. Scheid de winter- en de zomerkleding, dan heb je alvast wat meer overzicht. Bekijk wat weg mag, wat twijfelgevalletjes zijn en wat je beslist wilt houden; Maak daar nieuwe stapeltjes van. Haal alles wat weg mag van de hangertjes en stop de kledingstukken in een vuilniszak. Vel een Salomonsoordeel over de twijfelgevalletjes: sommige houden hun hangertje, andere gaan in de vuilniszak. Niet meer naar omkijken, anders blijf je aan de gang! Hang wat over is terug in de kast(en), winter- en zomerkleding gescheiden.

Stap 2: ruim je schoenen op

De schoenen onderin de kast. Alles eruit en dan eerst de stofzuiger erdoor voor een fris begin. Wel, niet/nooit meer, misschien… scheiden maar weer, en dan rücksichtslos beslissen en bij je keuze blijven. Spray de blijvertjes goed in met een of andere geurverfrisser. Daarna bij het inruimen de laarzen, bergschoenen, sneakers, enz. aan de ene kant, ballerina’s, hakjes, slippers en dergelijke aan de andere. Controleer meteen even wat naar de schoenmaker moet, dan sta je straks niet voor vervelende verrassingen. Tip: laarzen hebben de neiging dubbel te klappen. Stop er een keukenrolkarton in om ze overeind te houden.

Stap 3: leg soort bij soort

De legplanken: daar heb je ongetwijfeld je truien, T-shirts, broeken, nachthemden, pyjama’s en andere ‘liggers’ opgeborgen. Niet meteen alles uit de kast trekken. Werk plank voor plank af en maak stapeltjes op het bed van wat bij elkaar hoort. Ook hier ga je weer scheiden: wat wel, wat niet, wat misschien?  Definitief besloten? Dan meteen de vuilniszak erbij. De rest berg je soort bij soort op, liefst per plank (broekenplank, truienplank, enz.), en anders maak je stapeltjes naast elkaar. Liever niet achter elkaar, want dan moet je weer zoeken. Haal eerst een lapje over de planken voor je weer inruimt, wel zo fris.

Stap 4: inspecteer op gaten en ladders

De lades of draadhangmandjes met lingerie, sokken, panty’s en dergelijke. Beoordeel ze het liefst een voor een. Kijk of alles nog heel is, zo niet: weg ermee. Bekijk lingerie niet alleen op hoe mooi je het ooit vond, maar ook op hoe draagbaar het nu nog is. En dan hebben we het niet alleen over hoe het zich in de was gehouden heeft… Zijn de lades een zooitje geworden en ligt alles kriskras door elkaar? Je brengt makkelijk orde in chaos door een paar schoenendozen naast elkaar in de lade te zetten en de boel daarin op te bergen.

Stap 5: schaf draadmandjes aan

De accessoires: riemen, kettingen, sjaals & sjaaltjes, handschoenen, wanten en wat er nog meer aan ongeregeld door de kast slingert. Riemen en kettingen kun je overzichtelijk opbergen door ze aan haakjes aan de binnenkant van de kastdeuren te hangen. Sjaals, handschoenen en aanverwante artikelen voelen zich prima thuis in een draadmandje dat je onderaan de kastplank. 

Lees ook:
Was drogen in de winter