fbpx

6 tuintips van tv-tuinman Lodewijk Hoekstra

Tuintips Lodewijk Hoekstra
Afbeelding: Ⓒ GreenWorldMedia

Tv-tuinman Lodewijk Hoekstra uit De grote tuinverbouwing geeft handige tuintips. Wees niet bang en laat dat netheidscomplex los. Zo moeilijk is tuinieren niet: ‘Laat je tuin vooral een beetje rommelig worden.’

Lees ook:
Haal die tegels uit je tuin!

Tuintips van Lodewijk Hoekstra

Tuintips tuinieren
Afbeelding: Ⓒ GreenWorldMedia

1. Schat die oude boom op waarde

Oude bomen geven een tuin karakter. Laten staan dus! Lodewijk: “Ik heb een prachtige oude kastanjeboom, die gaat niet zo lekker. Met compost en speciale meststofjes verwen ik hem vreselijk, in de hoop dat hij heel oud wordt. Bomen worden niet genoeg op waarde geschat. Een boom geeft blad in de tuin of neemt het licht weg: dus hup, we kappen ’m. Terwijl zo’n boom van vijftig of honderd jaar gigantisch veel sfeer brengt. Geniet er dus gewoon van.”

2. Weg met die tegels

Het volstraten van tuinen is echt passé. Zorg voor zoveel mogelijk groen. “Tegeltuinen kunnen echt niet meer. Mensen denken dat tegels minder onderhoud betekenen. Maar die tegels worden vies, er schiet onkruid tussen omhoog en daarbij: het regenwater kan niet weg. Dat geeft op veel plekken grote problemen. Weg dus met die tegels. Je kunt er leuke stapelmuurtjes van maken waar hagedisjes lekker kunnen opwarmen op zomerse dagen. Die oude cementteil tover je om tot een leuke waterbak, vogels zijn er dol op. In opengeknipte plastic melkpakken kweek je nieuwe plantjes. Hergebruik en wees creatief.”

3. Geef kinderen een plek

Jong geleerd is oud gedaan, ook in de tuin. “Een moestuin leert kinderen hoe belangrijk en leuk groen is. Bij mij begon de liefde voor groen ook als kind. Mijn moeder in de tuin helpen, slootjespringen, lekker buiten bezig zijn. Ik ging het mooie van de natuur inzien en werd er blij van. Geef kinderen een eigen plekje om dingen te zaaien. Ik heb nog nooit een kind meegemaakt dat het niet leuk vindt om een plant in een pot te stoppen.”

4. Tuintrends

De betegelde gemakstuin met hippe loungemeubels is achterhaald. Voor de nieuwste trends moeten tuinliefhebbers weer zelf aan de slag. “Zelf kweken is een ding, dat zie je ook in de tuincentra. Een andere nieuwe trend: slim gebruik van water. Of het nu gaat om wateropslag of speciale beregeningssystemen die precies genoeg water afgeven zonder verspilling. De regenpijp aan de onderkant afzagen, zodat het water niet rechtstreeks het riool in gaat, is ook een goede manier om regenwater in je tuin te krijgen. Dat is goed voor de waterstand en je hoeft minder te sproeien.”

Tuintips van Lodewijk Hoekstra
Afbeelding: Ⓒ GreenWorldMedia

5. Bestrijd onkruid zonder chemische troep

Chemische onkruidbestrijdingsmiddelen zijn (uiteraard) uit den boze in de duurzame, levende tuin. Neem een ecologische variant op natuurlijke basis, of nog beter, pluk het onkruid zelf uit de grond, zoals Lodewijk ook doet in zijn tuin van maar liefst 1900 vierkante meter. “Dat is zo lekker rustgevend! Ik laat trouwens veel blad liggen. Samen met wat gehakseld hout is dat een goede mulchlaag voor de planten, het zorgt voor voedingsstoffen en mineralen in de grond. Zo ontstaat er leven in de bodem. Dat geeft gezondere planten en zorgt daarbij voor veel minder onkruid. Je kunt de natuur dus voor je laten werken.”

6. Lodewijks gouden tip

Met bloeiende planten en een haag in plaats van die eeuwige houten schutting, worden vogels en insecten vanzelf de tuin in gelokt. “En die zijn zó belangrijk. Veel mensen hebben tuinangst, die zien een beestje en dat moet meteen dood. Maar voor het ecosysteem zijn insecten en andere dieren onmisbaar. Laat je tuin dus vooral een beetje rommelig worden, dat vinden diertjes fijn. Hoekjes met plantafval voor de egels, takjes, blaadjes. Laat de natuur zijn gang gaan, dat is de gouden tip. Je hoeft geen keurig aangeharkte tuin te hebben, een tuin moet leven. Met kleine stapjes kun je veel doen voor een betere wereld.”

Lees ook:
Een groen gazon: echt gras of kunstgras?