fbpx

9 tuinplanten die de winter overleven

Sneeuwklokje

Een tuin ziet er in de winter snel wat kaal en grauw uit. Niet alle planten kunnen tegen de kou. Gelukkig bestaan er genoeg planten die in de koude wintermaanden ook bloeien of groen blijven. Met deze 9 tuinplanten blijft je tuin er toch gezellig uitzien!

Lees ook:
De vijf fijnste herfstbloeiers

Tuinplanten voor de winter

viburnum opulus sneeuwbal tuinplanten winter

9 winterbloeiers, wintergroene en winterharde planten

Sommige planten kunnen niet tegen (vries)kou en moeten naar binnen zodra het gaat vriezen. Ook heb je wintergroene en winterharde planten. Bij winterharde planten verdwijnt het blad en ziet het er boven de grond kaal uit. Ondergronds groeien de wortels door en verschijnen er iedere lente weer nieuwe scheuten. Wintergroene planten behouden hun blad in de winter en kunnen dan zelfs bloeien. Benieuwd over welke planten we het hebben?

1. Helleborus (kerstroos)

Een echte wintergroene plant met prachtige bloemen. De bloeiperiode loopt van eind januari tot half april. De Helleborus bloeit in wit, roze, rood, paars en geel. Deze plant staat het liefst in een halfschaduwrijke, zonnige plaats.

2. Sneeuwbal

Deze wintergroene plant heeft roze bloemknoppen en witte bloemen met een lichte geur. De sneeuwbal bloeit tussen november en april en dient beschut op een zonnige plek in een border te staan aangezien hij niet geheel winterhard is.

3. Winterviolen

Deze viooltjes zijn ondanks hun fragiele uiterlijk best sterk en kunnen de vorst goed aan. Ze stoppen dan wel even met de aanleg van nieuwe knoppen. Deze violen plaats je in een stevige (terracotta) pot met gaatjes onderin. Zet de pot met violen op een hoge plek, bijvoorbeeld op een muurtje en uit de volle zon.

hamamelis toverhazelaar tuinplanten

4. Toverhazelaars

Een van de eerste planten die in het nieuwe jaar gaat bloeien. De toverhazelaar heeft een heerlijke geur en is verkrijgbaar in diverse kleuren (geel, oranje en rood). De plant kan goed tegen vorst, de bloemen beschermen zich tegen de kou door in te krullen. Opvallend: aan de toverhazelaars vind je geen blad.

5. Winterjasmijn

De winterjasmijn is een sterke winterbloeier. Deze plant bloeit met mooie gele stervormige, licht geurende bloemen van december tot februari. De winterjasmijn groeit het liefst tegen een muur aan, op het noorden of oosten. Hier kan hij tot 3 meter hoog worden.

6. Sneeuwklokje

Wie kent ze niet? De plantjes zien er misschien niet zo sterk uit, ze zijn het zeker wel! De sneeuwklokjes houden erg van kou: hoe langer het koud blijft, hoe langer ze bloeien. Ze bloeien in januari en februari. Plaats ze in de halfschaduw in groepjes van minimaal vijf sneeuwklokjes.

7. Camellia

Deze opvallende plant wordt ook wel Japanse roos genoemd. Een populaire wintergroene plant met prachtige gekleurde bloemen en groene bladeren. De Camellia staat het liefst in een zure, lichtvochtige grond in de halfschaduw.

8. Winterzoet

Geniet in januari en februari van deze struik die oorspronkelijk uit China komt. Winterzoet heeft een opvallende zoete geur die doet denken aan meloen. De plant houdt erg van zon en doet het goed op een warme, zonnige plek, maar winterzoetjes kunnen ook goed tegen vorst. De bloemen zijn zachtgeel met een kenmerkende rode kern.

9. Japanse sierkers

De winterprunus begint vaak al in november te bloeien tot maart, april. Zodra het vriest stopt de bloei, komt de temperatuur weer boven nul graden Celsius komen er weer nieuwe bloemknoppen. De sierkers heeft witroze bloemen en kan tot wel 8 meter hoog worden.

Lees ook:
Hét herfstvoer voor vogels