fbpx

Altijd te laat? Je kunt er iets aan doen!

tijd de klok

We kennen allemaal wel iemand die altijd te laat is. Misschien ben je zelf niet zo’n mens van de klok. Met af en toe te laat komen is niets mis, maar wie het presteert om vaker later dan op tijd binnen te komen is vaak een grote bron van ergernis voor anderen. Het goede nieuws: er is wat aan te doen!

Lees ook:
Ben jij een perfectionist? Laat de teugels maar wat vieren

Te laat komen: hoe erg is het?

De vraag is natuurlijk of het ook daadwerkelijk ‘goed nieuws’ is voor de laatkomers. Immers: veel mensen die vaak te laat komen hebben er zelf weinig last van. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vaak te laat zijn over het algemeen optimistisch, creatief en kampioen multitasken zijn. 

Altijd laat? Dan ben je ontspannen

Toch is te laat komen in onze maatschappij wel een serieus probleem. Er wordt nog steeds veel onderzoek naar onder andere de oorzaken van het probleem gedaan. Wat blijkt is dat mensen die vaak te laat komen ‘verkeerd’ geprogrammeerd zijn, vaak al een heel leven lang. Deze programmering zit zo diep in de hersenen, dat het moeilijk is om dit patroon te doorbreken. Ander onderzoek toont aan dat mensen die juist altijd op tijd komen vaak wat onrustig zijn, tegenover de meer ontspannen laatkomers. 

Omdat te laat komen voor vervelende situaties kan zorgen (denk: het missen van een vliegtuig), hebben wij een aantal tips op een rij gezet waarmee structurele laatkomers wellicht wat vaker op tijd komen.

laat rennen voor de trein

1. Hoe vaak te laat?

Het is best een monnikenwerk maar als het goed is levert het wel tijd op: schrijf een maand lang op wat je doet op een dag, hoe lang je iets doet en hoe lang je daar mee bezig bent. Sla geen enkele activiteit over! Aan het einde van de maand heb je dan een goed overzicht van waar jouw tijd heen gaat en waar het mis gaat. Op basis van dit overzicht kun je kleine aanpassingen gaan doorvoeren in jouw schema. Let wel: het moet een gewoonte worden. Het duurt even voordat een nieuw schema beklijft.

2. Leer ‘nee’ zeggen

Niet alleen tegen een ander, ook tegen jezelf. Sta je op het punt om de deur uit te lopen maar bedenk je je dat alle wc-rollen op zijn? Vraag jezelf af of je die NU moet aanvullen. Precies, niet dus. Vraag jezelf vaker af of iets op dat moment moet gebeuren. Niet? Doe het dan ook niet. 

3. Reken extra tijd

Als het station tien minuten fietsen is en de trein vertrekt over 10 minuten, bedenk dan dat je dus meer tijd nodig hebt om je fiets te parkeren, naar het perron te lopen etc. Het is niet alleen een kwestie van ruimer plannen maar ook van rekening houden met onvoorziene gebeurtenissen. De brug die open gaat, de autoruit die je nog moet krabben…

4. Zoek professionele hulp

Wordt jou te laat komen een serieus probleem en helpen bovenstaande tips niet? Overweeg dan eens een cursus time management. 

Lees ook:
6 dingen waar mannen anders over denken dan vrouwen