fbpx

Aromatherapie: je emoties in balans met etherische oliën

aromatherapie diffuser

Een penetrante zweetlucht, nee bedankt. Maar een ruimte gevuld met eucalyptus maakt ons rustig en ontspannen. De juiste geuren kunnen ons gedrag en onze gemoedstoestand positief beïnvloeden. Blijtijds vertelt je meer over aromatherapie en het effect van een ‘aroma diffuser’ in huis.

Lees ook:
5 tips om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden

Breng je emoties in balans met etherische oliën

olie aroma

Ode aan de neus

Ons reukorgaan is het sterkste zintuig van de mens. De neus staat in directe verbinding met de hersenen. Wanneer je hersenen een geursignaal krijgen, wordt daar automatisch een emotie en een actie aan gekoppeld. Geuren hebben een enorm effect op ons gedrag en onze gemoedstoestand. Zo kan een citrusgeur in een auto zorgen voor voorzichtiger rijgedrag en een lavendelgeur je sneller in slaap laten vallen. 

Het effect van aromatherapie

Aromatherapie is een manier van behandeling, waarbij gebruikt wordt gemaakt van etherische olie uit kruiden, bloemen en andere plantendelen. In het Japanse bedrijfsleven wordt aromatherapie al veel toegepast. Via de airconditioning verspreiden zij luchtjes om de stemming op de werkvloer optimaal te maken. ’s Ochtends citrus om wakker te worden, ’s middags een bloemengeur voor de concentratie en tegen vijven een houtgeur tegen vermoeidheid. Zo wordt het afweersysteem geactiveerd en lichaam en geest gemotiveerd. 

aromatherapie olie

In huis

Ook thuis kun je aromatherapie toepassen. Naast dat het je emoties meer in balans brengt, werkt het ook om de luchtvochtigheid in huis op peil te brengen. Klachten als een droge keel, hoofdpijn, verstopte neus, een droge huid of rode ogen of koude rillingen zullen minder worden bij aanschaf van een aroma diffuser. Het apparaat werkt dus als een luchtbevochtiger en een geurverspreider in één. Voeg een scheutje water toe en een paar druppels etherische olie, verkrijgbaar bij winkels als Holland & Barrett, Rituals en Kruidvat.

Welke geur bij welke emotie?

Hieronder een aantal voorbeelden van oliën die in bepaalde situaties ingezet kunnen worden:

Bij angst en depressie:
ceder, roos, bergamot, (rode) mandarijn, neroli, sinaasappel, roomse kamille, geranium en sandelhout

Bij verlegenheid en een verminderd libido:
scharlei, jasmijn, patchouli en ylang-ylang

Bij concentratieproblemen en mentale vermoeidheid:
zwarte peper, citroen, basilicum, pepermunt en rozemarijn.

Voor meer rust en lichamelijke en geestelijke ontspanning:
kamille (blauwe en roomse), lavendel, marjolein en neroli (oranjebloesem).

Lees ook:
Creëer een thuiswellness met de hortensia