fbpx

Bacteriën in je huis: hier zitten de meeste ziekteverwekkers

bacteriën

De deurklink, je telefoon, het vaatdoekje of het toilet. Heb jij enig idee wat de grootste bron van bacteriën in je huis is? Nu het griepvirus weer om zich heen slaat zetten wij voor jou op een rij waar in jouw huis waarschijnlijk de meeste bacteriën zitten. En een leuk feitje vooraf: ze zijn eigenlijk niet zo gevaarlijk als je zou denken.

Lees ook:
Wees wijs, word vies!

Bacteriën houden van warme, vochtige plekken. Dáár krijgen ze de kans om zich te vermenigvuldigen. De bacteriën en virussen die ons ziek maken verspreiden zich vooral via vloeistoffen, denk aan het natte vaatdoekje, speeksel of iemand drie kussen geven. De bacteriën die veelal in huis zitten zijn vaak huidbacteriën, die weinig kwaad kunnen.

Op deze plekken in huis tref je mogelijk wél ziekteverwekkers:

In de keuken

De plek in huis waar mogelijk bacteriën huizen die je wél ziek kunnen maken is de keuken. Neem het vaatdoekje, sponsjes, de snijplank en de koelkast. Al deze plekken kunnen in aanraking komen met eten. Als de bacteriën uit voeding bederven of de kans krijgen zich te vermenigvuldigen kunnen ze bijvoorbeeld voedselvergiftiging veroorzaken.

Je telefoon

Ook een mobiele telefoon bevat meer bacteriën dan een toiletbril, wel tien keer meer! Omdat het hier vooral gaat om huidbacteriën hoef je je niet direct zorgen te maken om ziekteverwekkers. Maar let op: neem je hem weleens mee naar het toilet? Dan bestaat de kans dat er een e-coli (jawel, de poep-bacterie) op komt. Dit kan namelijk van de nevel bij het doortrekken op je telefoon komen. Misschien toch iets vaker schoonmaken?

Bad en douche

Lekker warm en vochtig, dat is fijn! Niet alleen voor onszelf maar ook voor de bacteriën. Per vierkante centimeter zitten er ongeveer 780 duizend bacteriën.

bacteriën toilet

Wasmachine

Nog zo’n plek waar je denkt de boel eens lekker op te frissen is de wasmachine. Wie zijn was niet meteen uit de machine haalt als deze klaar is, maakt het bacteriën goed gezind.

In het toilet

Het toilet is niet de vieste ruimte in je huis. Toch zijn de spoelknop, lichtknop en deurklink wel plekken die je met wat spiritus of chloor kunt schoonmaken, in verband met de e-coli bacterie.

Je hoeft na het lezen van deze plekken in huis niet direct met grof geweld schoon te maken. Het is beter om jezelf aan te wennen – mocht je dat nog niet doen- met regelmaat je handen te wassen, zeker wanneer het griepseizoen is aangebroken en wanneer je naar het toilet bent geweest. Op die manier heb je het minste kans op het binnenkrijgen en verspreiden van de bacteriën.

Lees ook:
6x tips om je bed schoon te ouden