fbpx

Baking soda: 5x wat je kunt doen met baking soda

baking soda badkamer

Baking soda, ook wel zuiveringszout, is minder agressief dan gewone soda en bovenal milieuvriendelijk. Waarom baking soda in je keukenkastje en zélfs in de badkamer niet mag ontbreken? Dat lees je hier. 

Lees ook:
Bad schoonmaken? Zo gepiept met deze tips

Wat je kunt doen met baking soda

baking soda

1. Blinkend schoon

Gebruik baking soda elke dag om de spoelbak in de keuken mee schoon te maken. Zorg wel dat je het zuiveringszout eerst oplost in een bakje met heet water, anders kan het middel gaan uitdikken. Ook glaswerk kun je opfrissen met dit milieuvriendelijke goedje: glazen die uitslag hebben van de vaatwasser, maak je in een sodabadje weer prachtig blinkend.

2. Baking soda voor een stralende lach

Heb je aanslag op je tanden door koffie, thee of rode wijn en wil je je tanden toch net even iets schoner krijgen? Ook hiervoor kun je het zuiveringszout gebruiken. Doe een beetje tandpasta op je borstel en strooi er wat baking soda overheen. Even goed poesten, et voìla, er komt een stralende lach tevoorschijn. Doe dit nooit met gewone soda, want dan schiet hoogstwaarschijnlijk het glazuur van je tanden.

3. Eerste hulp bij brandend maagzuur

Weg met de synthetische maagzuurremmers! Baking soda helpt effectief tegen maagzuur, zonder bijwerkingen. Als je maagzuur voelt opkomen, meng dan een theelepel zuiveringszout met een kop water en drink het op. Het drankje vermindert de opbouw van het zuur en verzacht de maag. Neem het niet te veel, want dat zorgt weer voor overtollig gas en maag- en darmklachten.

4. Sieraden oppoetsen

Ik gebruik het ook om zilver weer te laten glimmen. Leg een stuk aluminiumfolie in een bak met de doffe kant naar boven, leg 4 eetlepels baking soda op het folie en giet er kokend water overheen. Doop je je zilveren sieraden onder in het badje en je zilver komt er na een tijdje blinkend en zo goed als nieuw weer uit.

5. Kleur tevoorschijn

Vraag je je soms ook wel eens af waarom groenten uit de supermarkt zo’n doffe kleur hebben? Met het zuiveringszout maak je de kleur weer zoals ‘ie hoort te zijn. Voeg bijvoorbeeld een schep toe aan het kookwater van sperziebonen en je zult zien dat de bonen felgroen uit de pan komen. Smakelijk eten!

Lees ook:
Aan de poets! Zo maak je je wc schoon