fbpx

Bosbaden: mindful het bos in om je ware natuur te vinden

Het leven is één grote zoektocht. Door de waan van de dag vergeten we soms hoe belangrijk het is om stil te staan en dat het mens-zijn sterk verbonden is met de natuur om ons heen. ‘Bosbaden’ kan je helpen om op zoek te gaan naar hoe je meer natuur in je leven kunt brengen.

Lees ook:
5x lekker de natuur in: wandeltips in Nederland

Bosbaden 

Bosbaden (Shinrin-yokum of forest bathing) is een trend die in de jaren ’80 ontstond in Japan als een soort mediacampagne om mensen weer het bos in te krijgen. Zoals je misschien al had verwacht, heeft bosbaden niets te maken met zwemmen of badderen, maar eerder met jezelf onderdompelen in de natuur. Het laat je de helende werking van de natuur (her)ontdekken.

Even zitten, landen, ademen

Bosbaden wordt door verschillende media geïntroduceerd als ‘de nieuwe yoga’. Het grote verschil is echter dat je tijdens yoga of een meditatie gewend bent om je aandacht naar binnen te richten. In de natuur richt je je naar buiten. Kies een plek in de natuur en neem even de tijd om daar te zijn: even zitten, landen, ademen. Wat gebeurt er allemaal? Zie je dat de seizoenen veranderen? En de dieren dan andere patronen laat zien? Ritmes in de natuur herkennen kan – vooral in deze gekke tijden – een houvast zijn omdat je ziet dat de zon blijft opkomen en de dieren hun ding blijven doen.

Natuur als spiegel

Een andere manier van bosbaden is door een medicine walk te doen: een wandeling als medicijn, waarbij de natuur als een soort gids dient waaraan je een vraag kunt stellen. Al wandelend kom je bijna altijd een antwoord tegen of kun je een waardevol inzicht krijgen. Iets wat je tijdens het wandelen continue doet en in je dagelijkse leven ook doet. Zie de natuur als spiegel en haal er een les uit. Stel: je twijfelt over een bepaalde keuze en gaat met die emotie de natuur in. Het zou dan kunnen dat de splitsingen die je op het pad tegenkomt diezelfde twijfel laten zien. In plaats van continue door te lopen en altijd maar doelgericht via de snelste weg naar het einde toe te willen, richt je je tijdens zo’n wandeling meer op je behoeftes: wil ik links of rechts? Ben ik moe of heb ik nog genoeg energie over? Ga ik voor de lange of kortere route? Etc. Het laat je zien dat er een mooi samenspel tussen mens en natuur kan ontstaan.

Lees ook:
Jezelf gelukkig mediteren: dat kan!