fbpx

Botanisch stoepkrijten: stoepplantjes tevoorschijn

botanisch stoepkrijten

Bloemetjes in de berm, plantjes in het park. Als je van de natuur houdt, kun je overal de mooiste begroeiing spotten. Zélfs op het trottoir in jouw favoriete stad! Om meer mensen hiervan bewust te maken, is er een nieuwe rage aangewakkerd door Hortus Botanicus in Leiden die zich langzaamaan door Nederland beweegt: botanisch stoepkrijten. Stoepplantjes van een naam voorzien met stoepkrijt. Doe je mee?

Lees ook:
Zo bestrijd je onkruid in de tuin

Botanisch stoepkrijten

botanisch stoepplantjes

Hallo, stoepplantjes!

Zijn jou deze stoepplantjes al lang opgevallen en lijkt het voor jouw gevoel alleen maar alsof er steeds meer bijkomen? Dat zou te maken kunnen hebben met het verbod op onkruidverdelger glyfosaat. Sinds een tijdje mogen gemeentes dit gif niet meer gebruiken voor openbare ruimtes. Hoera voor het groene straatbeeld!

Onder je voeten

De stoepplantjes worden door veel mensen nog gezien als onkruid. Onterecht, vindt Hortus Botanicus, want de groene pluimpjes blijken nuttig te zijn voor de biodiversiteit: ze helpen de stad te verkoelen en ze bieden voedsel aan onder meer bijen en andere bestuivers. Dus! Als je de volgende keer over de stoep loopt, kijk dan eens naar beneden of je de grote weegbree, de kleine veldkers, het herderstasje, de rode klaver, de paarse dovenetel of de zandraket tegenkomt. En… haal het krijt maar tevoorschijn!

Op zijn knieën bij elk plantje

Waar talloze voetganger de stoepplantjes voorbij lopen, weet natuurgids Kees de Heer precies wat er groeit en bloeit. Ook hij doet mee met het botanisch stoepkrijten en hoopt zo zijn medemens letterlijk en figuurlijk stil te laten staan bij de begroeiing in Amersfoort. Bekijk in de video hoe dit er aan toe gaat:

Lees ook:
Geen tuin, wel een balkon: tips van een interieurstylist