fbpx

Geen tuin wel een balkon: tips van een interieurstylist 

dakterras

Niet iedereen is gezegend met een joekel van een tuin en dat is oké. Want ben jij verliefd geworden op een schattig stadshuisje, dan kan een fijn balkon of dakterras je net zo goed heel blij maken. Toch is het vaak wel de vraag hoe je het balkon zo inricht dat het toch aanvoelt als een tuin. Interieurstylist Stephanie Franken inspireert dagelijks duizenden volgers met waanzinnige foto’s van haar stadshuisje met dakterras en deelt haar tips.

Lees ook:
7 tips hoe je met behang een nieuw interieur krijgt

Geen tuin, wel een balkon

Bij de inrichting van een dakterras of balkon heb je vaak te maken met een beperkte ruimte. Lastig, want hoe hou je het wel ruimtelijk? Stephanie: “Een veelvoorkomende fout bij het inrichten van ruimtes is dat mensen kleine producten gebruiken voor de inrichting van een kleine ruimte. Dat werkt averechts. Kleine items maken een ruimte al snel rommelig en dit komt het gevoel van ontspanning niet ten goede. Een tip die ik dan ook wil meegeven: kleine ruimtes is groots denken!”

Terras op maat

Niets is zo fijn als op een zwoele zomeravond uren tafelen in de buitenlucht. Helaas leent niet ieder dakterras zich qua ruimte voor zo’n grote Italiaanse tafel. Toch heeft Stephanie wel een mooie oplossing: “Past het niet om een klein tafeltje met twee of vier stoelen op het terras te plaatsen, kijk dan eens naar een balkonbar of een balkontafel. Deze kun je aan de balkonrailing hangen en vlak voordat jullie aan tafel gaan uitklappen. Twee stoeltjes of krukjes erbij en het eten kan geserveerd worden.”

Verticaal tuinieren

Geen tuin zonder groen. Een gouden tip voor een dakterras: ga verticaal tuinieren. Stephanie: “Steeds vaker zie je in tuinwinkels hangzakken met allemaal vakjes, daar kun je plantjes in doen. Je kunt ook kiezen voor een betongaasrek waar je allerlei leuke plantenpotjes aan hangt. Je kunt er zelfs een eigen kruidentuin aanleggen. Daarnaast kun je natuurlijk bloempotten in verschillende maten en hoogtes neerzetten of bloembakken aan de railing hangen.”

dakterras

Decoratie voor je dakterras

Wil jij juist meer sfeer op je dakterras? Als geen ander weet Stephanie hoe jij je buitenruimte met decoratie opvrolijkt: “Als je een overdekt of inpandig balkon hebt, hang dan leuke lampjes op aan het plafond. Breng meer kleur op je dakterras met leuke kussentjes in de stoelen of zitjes. Maak het knus met een warm plaid voor ‘s avonds of leg een fijne hamamdoek neer. Wat je tegenwoordig veel ziet zijn tuinposters met een leuke quote of vrolijke afbeelding. In een handomdraai is jouw buitenplaatsje een stuk gezelliger.”

Lees ook:
3 tips voor een frisse woonkamer