fbpx

Dít kun je doen in je moestuin in de maand juli

moestuin juli

Trotse eigenaar van een moestuin? Haal dan die groene vingers maar weer tevoorschijn want van een zomerstop is geen sprake. Er kan genoeg gezaaid worden in de maand juli. Moestuinexpert Floor de Korte van Floor’s Moestuin geeft tips.

Lees ook:
Koken uit eigen moestuin: 2 recepten van Floor

Moestuin in juli

Afbeelding: Ⓒ Hanke Arkenbout Photography

1. Water geven

“Ook de Nederlandse zomers kunnen tegenwoordig erg droog en warm zijn. Als het al een paar dagen niet heeft geregend, vergeet dan geen water te geven. Even met de gieter langs alle gewassen in de vroege ochtend, zodat ze goed de dag doorkunnen. Geef liever om de twee dagen iets meer water dan iedere dag een beetje. Zo gaat de plant opzoek naar het water, en zullen de wortels dieper komen. Het plantje zal hierdoor een stuk sterker worden en minder snel uitdrogen.”

2. Kale plekken vullen

“Heb je een kale plek in je moestuin, waar niks gezaaid staat? Geef deze dan een goede functie. Zaai wat bodemverbeteraars als Phacelia of een bloemenmix voor bijen, hommels en vlinders. Deze insecten zijn in gevaar vanwege de klimaatverandering (door ons toedoen…) en op deze manier kunnen we de natuur een handje helpen.”

3. Aardbeien stekken

“Deze maand maken de aardbeienplantjes heel veel baby’s aan. Je herkent ze aan de uitlopers; lange sprieten die opeens uit het plantje steken. Langzaam maar zeker ontstaan hieruit stekken welke je in juli mag afknippen en in een potje kunt uitplanten. Over een paar maanden kun je ze dan buiten in de volle grond stoppen. Hier kun je volgend jaar van oogsten!”

4. Dieven

“Heb je tomaten in de moestuin staan, let er dan goed op dat er geen dieven ontstaan in de plant. Als je deze nog niet hebt weggehaald dan kun je er donder op zeggen dat ze er zitten. Dieven zijn okselscheuten die voeding wegnemen en de groei van de tomaten afneemt. Mede omdat de plant alleen energie stopt in het aanmaken van bladeren dan vruchten. Vergeet dus niet te dieven!”

5. Knoflook plukken

“Heb je vorig jaar september de knoflookteentjes in de grond gestopt? Dan zijn deze nu te plukken als een heuze knol. Als het loof geel wordt en gaat hangen, dan weet je dat je aan de slag kunt met oogsten.”

oktober moestuin

Te zaaien en oogsten in juli op een rijtje

Buiten zaaien in juli: pluksla, kropsla, bietjes, radijsjes, wortels, andijvie, spinazie

Buiten planten in juli: boerenkool

Oogsten in juli: lente-uitjes radijs, sla, pluksla, spinazie, postelein, worteltjes, bietjes, tomaten, komkommer, courgette, boontjes

Lees ook:
In 5 eenvoudige stappen je eigen moestuin