fbpx

Koken uit eigen moestuin: 2 recepten van Floor

tomaten moestuin

De charme van eten uit je eigen moestuin is dat je je laat leiden door het seizoen. Hierdoor heb je regelmatig iets anders op je bord, afhankelijk van wat de oogst brengt. Moestuinexpert Floor Korte deelt twee recepten uit haar nieuwe boek.

Lees ook:
Deze gezonde producten mogen niet ontbreken in je keuken

Koken uit eigen moestuin

Een moestuin vereist creativiteit. Je bedenkt geen menu en bestelt vervolgens de groenten maar het werkt andersom: als de tuin veel witte kool geeft, verzin je een gerecht wat daarbij past. Als moestuinhouder is het de uitdaging om van één soort groenten verschillende gerechten te maken. Groeien er tomaten en peulvruchten in je moestuin? Dan kun je aan de slag!

Afbeelding: Ⓒ Hanke Arkenbout Photography

Tomatensaus à la Floor

Een heerlijke en vooral makkelijke tomatensaus voor door de pasta, lasagne of op de homemade pizza.

Hak of snijd 3 teentjes knoflook en 3 sjalotten in kleine stukjes, bak deze in de pan met 2 eetlepels olijfolie. Snijd één kilo tomaten in grove stukken en doe dit bij het uimengsel in de pan. Laat 20 minuten koken. Pureer de tomatenmassa en doe er wat zout en peper bij. Hak diverse kruiden (oregano, rozemarijn, tijm, peterselie, basilicum) en doe dit bij het mengsel. Giet het af in steriele potten en laat de potten op z’n kop afkoelen. De tomatensaus kun je minstens 6 maanden bewaren. 

Blz. 133 uit “De moestuin” – Floor Korte

Doperwten/tuinbonen-tapenade à la Floor

Dop je erwtjes en tuinbonen uit de peul tot je van elk een flinke hand vol hebt en kook ze daarna 7 minuten in water. Dop de tuinbonen daarna nog een keer zodat het harde velletje van de tuinboon af is. Doe de boontjes samen met een handje basilicumblaadjes (niet alles, laat wat over als garnering), 3 eetlepels olijfolie, rasp van één citroenschil, 1 teentje knoflook in de blender tot het een smeerbaar mengsel is geworden. Mocht het nog te dik zijn doe er dan nog wat olijfolie bij. Doe ondertussen 8 broodjes onder de grill of in een tosti-ijzer en strijk daarna met één gepelde teen knoflook over de broodjes. Snijd 6 radijsjes in plakjes en scheur 1 bol mozzarella in stukjes. Smeer de tapenade op de knoflookbroodjes en doe hier de plakjes radijs en de stukjes mozzarella op. Maak het af met peper en wat blaadjes basilicum. Dit is een heerlijk borrelhapje.

Blz. 108 uit “De moestuin” – Floor Korte

Lees ook:
In 5 eenvoudige stappen je eigen moestuin