fbpx

Echte kerstboom of kunstkerstboom

Echte kerstboom of kunstkerstboom

Met of zonder kluit: niets brengt zoveel sfeer in huis als een echte kerstboom met zijn heerlijke dennengeur en glimmende ballen. We houden ervan! In de mooi verlichte winkelstraten en tuincentra heb je de kerststemming weer snel te pakken. Maar: ga je dit jaar voor echt, of voor nep?

Lees ook:
Dit zijn de kersttrends van 2019

Echte kerstboom

Een donkergroene fijnspar of blauwspar met kluit geven de meeste dennengeur. Ze hebben helaas ook naalden die uit kunnen vallen. Daarom wordt een Nordmann-spar steeds populairder, waarvan de stevige naalden niet prikken en veel minder snel uitvallen.

Praktisch en gemakkelijk

Als je helemaal geen naalden meer in je woonkamer wilt hebben, is het misschien tijd voor iets anders. Voor mensen die kiezen voor gemak is een kunstkerstboom een goede uitkomst. Ze zijn bijna niet meer van echt te onderscheiden en blijven altijd even mooi. Je kunt hem elk jaar opnieuw versieren, een feestje op zich. Of wil je deze kerstklus nog eenvoudiger maken? Er zijn bomen waar de ledverlichting al inzit en er zijn zelfs zogenaamde kant-en-klare ‘one minute tree’s’. Deze komen uit hun opbergdoos inclusief verlichting en versiering! Klein of groot, praktisch en gemakkelijk!

Houten Klaas

Voor wie weinig ruimte heeft maar wel van gezellige lichtjes houdt, is er de alternatieve kerstboom. Bijvoorbeeld een stoere kerstboom aan de muur. Je kunt verschillende varianten maken of kopen. Voor de ‘houten Klaas’ zoek je in je tuin of in het bos een stuk of zeven takken. De ene moet steeds een klein beetje korter zijn dan de andere; je kunt ze ook op maat zagen. Neem vervolgens een visdraad of ander touw. Knoop deze aan de uiteinden van de takken, zodat ze op ongeveer dezelfde afstand van elkaar komen te hangen en samen een kerstboom vormen. Het geheel kan je aan één spijkertje hangen. Daarna kan het versieren van de ‘boom’ beginnen: lampjes, ballen, kerstengeltjes. Laat je fantasie de vrije loop.

kerstboom

Lichtjes

Nog eenvoudiger en minstens zo leuk is de ‘lichtjeskerstboom’. Koop een zo lang mogelijke string kerstverlichting en bevestig in een driehoekvorm spijkertjes op de muur. Hang de streng kerstverlichting van links naar rechts over de spijkertjes en je bent eigenlijk al klaar. Het voordeel is dat je de boom ook niet meer hoeft af te tuigen, maar meer versiering naar eigen smaak mag uiteraard. Die hang je gewoon aan de streng.

Kersttak

Geen kerstboom, maar een kersttak, dat kan ook. Neem, net als met Pasen, een stoere kale tak uit de tuin of koop er een bij een tuincentrum. Zet hem in een vaas of een pot en hang er alle kerstversiering en ballen in die je mooi vindt. Je kunt eindeloos variëren. Het wordt een kersttak-boom om vrolijk van te worden.

Lees ook:
5x een mooie kerstmarkt in eigen land