fbpx

Help, het is weer spinnentijd! 

spinnentijd

In het najaar komen de huisspinnen gezellig bij je buurten. Gewoon laten zitten, zeggen experts. Maar als je er van gruwt kom je er zo vanaf.

Lees ook:
5x tips om een mierenplaag in en om je huis te bestrijden

Volgens de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagementbedrijven (ja, die bestaat) leven in een woning gemiddeld zo’n 1500 spinnen. Gewoonlijk zie je ze niet, ze zitten in de donkerste hoekjes en gaatjes. Maar in de herfst gaan ze op zoek naar een partner en naar voedsel en komen ze tevoorschijn. Spinnen zijn nuttig en meestal onschadelijk, zoals de gewone huisspin. Volgens de experts maken ze deel uit van het mini-ecosysteem dat ons huis is. Spinnen rekenen af met allerlei vervelende insecten. Gewoon, door ze op te eten. En als die op zijn gaan ze elkaar te lijf, dus de kans is niet groot dat zich een spinnenplaag in je huis  zal voordoen.

Spinnentijd: zo kom je van spinnen af

1. Hou je huis schoon

Afstoffen, stofzuigen en geen enkel hoekje overslaan scheelt al een heel stuk. Vergeet ook een eenzame kast, de zolder, de kelder, de garage en de hoekjes in de keuken en badkamer niet. Hoe vaker je ‘vergeten’ plekjes schoonmaakt, des te minder spinnen je in huis overhoudt.

2. Dicht naden en gaten

Spinnen kunnen zich in de kleinste gaatjes en nauwste spleetjes nestelen. Probeer daarom al die verborgen pleisterplaatsen zo goed mogelijk dicht te stoppen. Er zijn tal van vulmiddelen te koop. Zonder vaste woon- of verblijfplaats trekken spinnen al gauw een deurtje verder.

3. Opzuigen helpt

Zet de stofzuiger (gebruik een spleetzuiger voor nauwe hoekjes en naden) erop. Misschien een beetje wreed, want de spinnen stikken door het stof in de stofzuigerzak, maar wel effectief. Je hoeft echt niet bang te zijn dat ze er weer uit komen kruipen.

4. Oppakken en buiten zetten

Niet doen met blote handen, sommige spinnen willen weleens bijten als ze bang zijn. Zet een glas over de spin en schuif er een dun stukje karton of iets dergelijks onder. Stevig dichthouden en de spin buiten weer loslaten. Wel een eind van het huis af, anders is ie zo weer terug.

5. Hou ze buiten de deur

Hoe minder insecten in huis, hoe minder spinnen, want je ontneemt ze hun voedsel. Horren voor de ramen is het beste. Heb je die niet, hou dan je ramen dicht, zeker ’s avonds met het licht aan: daar komen muggen, motten en andere nachtvliegers op af. Laat ook geen overrijp fruit liggen (fruitvliegjes), laat geen etensresten slingeren (mieren) en leeg regelmatig je vuilnisbak en gft-bak.

6. Liever geen gif

Insecticide of ander gif inzetten tegen spinnen is wettelijk verboden. Spinnen zijn officieel geen insecten, ze hebben namelijk acht poten in plaats van de gebruikelijke zes bij insecten. Spinnen hebben wel een hekel aan azijn, dus een schoteltje met wat azijn en water op een moeilijk bereikbare plaats verjaagt ze.

Lees ook:
Die superirritante fruitvliegjes: zo kom je er vanaf