fbpx

Hondenbad: tips om je hond te wassen

hond wassen

Het is even een gestoei. Maar als je hond in een prutsloot heeft gezwommen of door de modder heeft liggen rollen, laat je ‘m liever niet nog vrolijk door je woonkamer kwispelen… Tijd voor een hondenbad! 

Lees ook:
Tandenpoetsen: ook voor de poes

Tips om je hond te wassen

hond in bad

Gebruik hondenshampoo

Een kortharige hond was je in principe 2 tot 4 keer per jaar. Honden die regelmatig vies worden en veel vuil in de vacht vasthouden, mag je vaker wassen. Mits je een goede hondenshampoo gebruikt. Deze shampoos zijn zo gemaakt dat ze de natuurlijke vetlaag van de hondenhuid niet aantasten. Vroeger werden de honden gewassen met een goedkope mensenshampoo en dan is 2x per jaar wassen wel een maximum. Een hond heeft een lager ph dan de mens en bevat veel talgklieren die de hondenhuid vet houdt.

Maak je hond eerst klitvrij

Zorg ervoor dat je hond helemaal klitvrij is, want na een wasbeurt krijg je deze klitten er amper meer uitgeborsteld. Klitten houden vuil vast en er gaat shampoo in zitten die er moeilijk uit te spoelen is.

Stappenplan

  1. Leg het volgende binnen handbereik: shampoo (en crêmespoeling), handdoeken, een föhn en borstelmateriaal.- Was je hond met lauwwarm of warm water, ook wanneer de buitentemperatuur hoog is. Een koude, natte hond verliest zijn lichaamstemperatuur en vergroot het risico op onderkoeling. 
  2. Zet de (douche)straal niet te hard en let op dat je geen water in de oren van je hond spuit.
  3. Verdeel de shampoo al masserend (niet teveel draaiende bewegingen) over de vacht. Wanneer je de hele vacht ingesopt hebt, spoel je de shampoo meteen weer uit Het grootste vuil is nu verdwenen. 
  4. Breng nu voor de tweede keer shampoo aan en laat deze drie tot vijf minuten inwerken. Op deze manier komen de werkzame stoffen van de shampoo het beste tot zijn recht. Spoel na de inwerktijd de shampoo goed uit. Let er op dat er geen shampooresten achterblijven, aangezien deze soms voor huidirritatie kunnen zorgen.
  5. Wrijf of knijp zoveel mogelijk water uit de vacht. Verdeel bij langharige honden crêmespoeling over de vacht en laat ook deze enkele minuten op de vacht inwerken. Spoel de vacht daarna weer goed uit en knijp zoveel mogelijk water uit de vacht.
  6. Nu kun je de vacht met een handdoek drogen. Teveel ruwe of draaiende bewegingen is niet prettig voor de hond, omdat door de stroeve natte haren de huid dan in elkaar draait.

Wacht met vlooiendruppels

Wil je na het hondenbad vlooiendruppels op de huid toedienen, wacht daar dan een dag of vier mee. Op een schone vacht vatten de druppels minder. Het middel verspreidt zich namelijk via een vettige huidlaag, die je hond na zo’n 4 dagen weer terugheeft.

Lees ook:
Dit is waarom huisdieren gelukkig maken