fbpx

In 5 stappen zelf een kerststukje maken

kerststukje maken

Een kerstboom, kaarsen en gezellige buitenlampjes brengen je huis in kerstsferen, maar een kerstukje of kerstkrans maakt het helemaal af. Niet alleen leuk en ontspannend om te doen, maar ook kan je er nog wekenlang van genieten, wat zeker tijdens de feestdagen erg welkom is!

Lees ook:
Een echte kerstboom of kunstkerstboom

kerst krans

Zelf een kerststukje maken, wat heb je allemaal nodig?

Het leuke aan het maken van een stukje is dat er is geen goed of fout bestaat. Nu is het wel handig om met een goede basis van steekschuim (oase) te beginnen, maar laat daarna je creativiteit lekker de vrije loop. Wat dacht je van kerstballen, kerstzuurstokken, hulst of dennenappels in je krans of stukje?

1. Maak een basis

Ieder stukje begint met de basis. Wat wil je gaan maken? Een stukje op een schaal, een krans of juist in een mooie vaas? Bij praktisch ieder stukje maak je gebruik van steekschuim. In dit schuim steek je gemakkelijk allerlei takken of decoratie. Hoe je steekschuim het beste kunt gebruiken lees je hier.

2. Bepaal welke bloem of plant

Hierna volgt de keuze qua bloemen en planten. In kerststukjes zie je vaak de materialen die bij de winter en kerst passen. Denk hierbij aan hulst met zijn rode besjes en de bijzondere vorm van het blad, maar ook aan mos. Eucalyptus en dennentakken passen erg goed bij het kerstthema, daarbij ruiken ze ook nog eens heerlijk. 

3. Kies de versiering

Naast dennentakken passen (gekleurde) dennenappels ook erg goed in een kerstukje. Net als kleine malusappeltjes, stukjes boomschors, peperberries en de rode besjes Ilex. De mooie rode en groene kleuren zorgen direct voor een kerstgevoel. Maar heb je ooit wel eens gedacht aan gedroogd fruit of kaneel? Zo kan je bij diverse tuincentra gedroogde appelschijven, sinaasappelschijven en kaneelstokjes kopen. Of prachtig gekleurd rendiermos en diverse gekleurde cipreskegels. 

3. Maak af met kerstdecoratie

Nu is het tijd om de echte kerstversiering toe te voegen. Denk hier bij kleine kerstballen (op een stokje). Deze prik je zo in het steekschuim. Of die heerlijke rood-witte kerst zuurstokken! Linten passen ook erg goed bij een kerstukje, als decoratie maar ook om je kerstkrans aan op te hangen.

4. Voeg verlichting toe

Een lampje of lichtje mag eigenlijk niet ontbreken in je kerststukje. Je kan kiezen voor een waxinelichtje of een mooie kaars maar tegenwoordig zie je ook veel ledlampjes op batterijen die je gemakkelijk in een kerststukje kan verstoppen. Wel even goed opletten waar de schakelaar moet komen, zodat je de lampjes nog makkelijk aan en uit kan doen.

5. Voor extra inspiratie

Zeker als je voor het eerst een stukje of krans maakt, kan je vaak wel wat hulp gebruiken. Gelukkig vind je op internet overal inspiratie en instructies voor het maken van een stukje. Neem ook een kijkje op Pinterest, hier vind je talloze voorbeelden.

Lees ook:
Dit zijn de kersttrends van 2019