Zo nu en dan krijgen we het op onze heupen. Het hele huis moet brandschoon, om maar eens te beginnen bij de keuken. In 6 stappen heb je de boel binnen no time weer spic en span!
Lees ook:
Azijn: de alleskunner in huis
Stappenplan voor een schone keuken
1. De keukenkastjes
De keukenkastjes maak je schoon met warm water en een flinke schep soda. Bovenkastjes worden snel vettig, waardoor stof er gemakkelijk aan blijft plakken. Je kunt ervoor kiezen om er opengevouwen kranten op te leggen die je eens in de maand verwisselt. Vind je dat geen fraai gezicht? Smeer je bovenkastjes dan eens in met onverdunde wasverzachter. Gewoon met een stukje keukenpapier. Door dit laagje trekt het minder stof en vuil aan en veeg je vettigheid er een volgende keer gemakkelijk af.
2. Het fornuis en gaspitten
Het fornuis maak je schoon met een sopje van waspoeder: even 10 minuten laten intrekken en je veegt al het vet zo weg. Ook je gaspitten en pandragers weer als nieuw? Sommige branders kunnen gewoon in de vaatwasser. Wat ook helpt is om ze een half uurtje in de cola te leggen. Daarna even afwassen en klaar! Heb je te kampen met hardnekkige vuilresten, leg de branders en pitten dan 24 uur in een vuilniszak met daarbij een bakje pure ammoniak. Bind de zak goed dicht en zet hem buiten. Na een dag kun je het vuil er zó vanaf poetsen.
3. Tegels en voegen
De tegels in de keuken kunnen vies en vet aanvoelen. Ook hiervoor is een sopje van water met wasverzachter doeltreffend (twee dopjes op vijf liter). Om de tegelvoegen weer wit te krijgen, pak je een oude tandenborstel. Breng hiermee onverdunde chloor aan op alle voegen en laat 15-30 minuten intrekken. Spoel de voegen na met water en ze zijn witter dan ooit.
4. Roestvrijstaal
RVS is erg gevoelig. Let dus op dat je geen krassen veroorzaakt door bijvoorbeeld driftig tekeer te gaan met een schuursponsje. Gebruik voor die roestvrijstalen achterwand liever een vezeldoekje en een sopje van Biotex. Een RVS fornuis of koelkast krijg je mooi glimmend door ze na het schoonmaken in te wrijven met wat koperpoets of olijfolie.
5. De oven of magnetron
Snijd een paar citroenen in schijfjes. Leg deze in een ovenvast schaaltje en zet dit gedurende tien minuten in een voorverwarmde oven (200 graden) of twee minuten in de magnetron (hoogste stand). Door de warmte zal het sap in de schijfjes citroen verdampen en het vet, dat zich in de loop der tijd aan de wanden van je oven of magnetron heeft gehecht, als het ware ‘losweken’. Nog zo’n losweker van aangekoekte ovenresten is azijn.
6. De afzuigkap
De onderkant van de afzuigkap kan heel vies en vettig zijn. Lukt het niet om deze schoon te krijgen met een sopje van water met soda, plaats dan een pan met water en wat uitgeperste citroenen op het vuur. Zet de afzuigkap op de hoogste stand en laat het citroenwater langzaam verdampen. Je boent het vuil er daarna makkelijker vanaf!
Lees ook:
5 tips voor een voorjaarsschoonmaak