fbpx

Naaktslakken op de stoep: dit wist je er vast nog niet over

Ze zijn glad en glibberend en lijken op een hondendrol: naaktslakken! Kijk uit dat je er niet met je schoenen intrapt, want in de herfst zie je de beesten te on en te onpas op de stoep liggen. Waarom uitgerekend daar?

Lees ook:
Naaktslakken in huis? Dit kun je er aan doen

Naaktslakken op de stoep

naaktslakken weetjes

Na regen komen naaktslakken

Moet je na de eerstvolgende regenbui maar eens opletten: zo gauw het heeft geregend, zie je de naaktslakken tevoorschijn komen. De verklaring: slakken bestaan voor zo’n 90% uit water. Tijdens warme, zonnige dagen kunnen ze heel snel uitdrogen en verstoppen ze zich daarom. Ze zijn dus gek op een vochtige lucht. Daar komt nog eens bij dat slakken over een spoor van slijm glibberen dat ze zelf maken. Maar deze hoeveelheid is wel beperkt, dus als het lang droog is, maakt de slak liever niet al te veel meters. 

Waarom op de stoep?

De stoep is voor slakken de uitverkoren plek om platgetrapt te worden en door vogels gemakkelijk opgeslokt te worden. Tóch liggen ze vaak op de weg of het voetpad. Waarom? Ten eerste zijn het geen beesten met de grootste intellectuele vermogens, dus risico’s inschatten kunnen ze simpelweg niet. Slakken gaan niet goed op stromende regen, dus als het te nat wordt moeten ze vluchten voor verdrinkingsgevaar. En de stoep is dan een ideaal compromis.

Lees ook:
Hondenpoep preventie: uw hond, uw stront

Ben jij er al een paar tegengekomen? Deel je mooiste, glibberende foto’s met ons op Facebook.