fbpx

Poets je leren zomerschoenen voor ze de kast in gaan

zomerschoenen poetsen

Het einde van de zomer nadert en dat betekent dat onze garderobe weer mag omgewisseld naar warmere winteritems. Geef je leren zomerschoenen een onderhoudsbeurt voordat ze de kast in gaan. Blijtijds geeft tips!

Lees ook:
Een mot in je kast: dit kun je er tegen doen

Poets je leren zomersandalen voor ze de kast in gaan

zomerschoenen tips

Een langer leven voor je mooie schoenen

Als je wilt dat je schoenen zo lang mogelijk mee gaan, is een onderhoudsbeurt wel op z’n plek voordat ze de kast in verdwijnen. Door de sterke zon en hoge temperaturen droogt het leer namelijk uit en kunnen de schoenzolen loslaten en het leer verslechteren:

Verwijder vuil

Zorg dat je schoenen ontdoet van al het vuil dat er op is gekomen gedurende de zomer. Haal de veters eruit of zorg dat je de gespen aan de kant schuift. Borstel vervolgens het vuil met een oude zachte tandenborstel van de schoenen af. Als er hardnekkig vuil op zit, poets het dan met een licht vochtige doek weg. Gebruik liever geen zeep maar een schoencrème in de kleur van de schoen. Zodra je schoenen weer schoon en droog zijn, kunnen ze worden ingesmeerd met een schoenpoets op basis van bijenwas. Schoenpoets op basis van siliconen is funest voor je schoenen omdat leer moet kunnen ademen.

Wis strepen

Het kan natuurlijk zomaar gebeuren dat je met je zomerschoenen tegen een steentje of stoeprand bent aangestoten. Heb je geen schoenpoets bij de hand? Behandel de kras dan met een beetje transparante lippenbalsem. Een zwarte (aanschop) streep kun je droog verwijderen met een kleurloze gum.

Controleer de zolen

Kijk na of je zomerschoenen misschien verzoolt moeten worden. Als je deze in het nieuwe seizoen dan weer uit de kast haalt, kun je ze direct aanschieten. Je kunt kiezen voor een rubberen zool; een beschermlaag waardoor de schoen meer grip heeft en de schoenzool langer mee gaat. Helaas gaat dan wel de charme van de leren zool verloren. Hoe je je leren schoenzolen zo lang mogelijk mooi houdt? Door ze in te vetten! Net als het bovenwerk smeer je ze af en toe in met een klein beetje leerwax. Dit voorkomt uitdrogen en zorgt dat vocht minder in de schoen trekt.

Lees ook:
Hardnekkige vlekken in je vakantiekleding? Zo haal je ze weg!