fbpx

Fijn thuiswerken doe je met deze tips

thuiswerken

De een zweert erbij, de ander vindt het helemaal niks, thuiswerken. Op dit moment maakt het niet uit tot welk kamp je behoort want tenzij jouw beroep een van de (vitale) beroepen is waar op locatie gewerkt wordt, werk je op dit moment vanuit huis. Met deze tips zorg je voor heerlijke thuiswerkweken.

Lees ook:
In quarantaine? Met deze 8 tips heb je altijd wat te doen

Thuiswerken: maak er iets leuks van!

Misschien is het wel passen en meten voor jou, omdat je van je huis ineens een kantoor moet maken. Wellicht heb je er geen ruimte voor, of raak je snel afgeleid. Het kan ook zijn dat je het heerlijk vindt, lekker rustig zonder gehaast. Ben jij geen liefhebber van thuiswerken? Dan maak je er met onderstaande tips toch een fijne periode van.

Tips om fijn thuis te werken

1. Kleed je aan


Een tip die je wellicht vreemd in de oren klinkt – jezelf aankleden is nu eenmaal redelijk logisch aan het begin van de dag. Maar wie thuiswerkt wil nog weleens kiezen voor een comfortabele outfit die je buitenshuis niet draagt, lekker pantoffels aan de voeten en weinig tot geen uiterlijke verzorging. Toch is bewezen dat jezelf aankleden alsof je naar je werk gaat én schoenen dragen je beter in een werksetting brengen. Een huispak en pantoffels geven meer een gevoel van ontspanning, waardoor je minder in de prestatiemodus zit.

2. Goede werkplek

Essentieel om thuis te kunnen werken is een fatsoenlijke werkplek. Dit is deels een verantwoordelijkheid voor jouw werkgever, die ervoor mag zorgen dat jij de juiste zaken zoals een computer, telefoon en andere benodigdheden thuis hebt staan, geïnstalleerd en wel. Een goede werkplek is ergonomisch verantwoord en kent weinig ruis (geluidsoverlast bijvoorbeeld).

3. Maak een planning


Planning en ritme zijn ontzettend fijn als je voor een langere periode thuiswerkt. Het geeft structuur aan je dag en dankzij een planning kun je ook daadwerkelijk gefocust werken én voldoende ontspannen. Voor schoolgaande kinderen zijn dergelijke planningen momenteel ook volop in omgang. Misschien haal je hier wat inspiratie uit.

thuiswerken


4. Zorg voor afwisseling

Ook op je werk ben je niet aan één stuk gefocust aan het werken. Dat kan niet. Er is zelfs wetenschappelijk bewezen dat een mens gemiddeld een concentratieboog van maximaal drie kwartier heeft. Idealiter ontspant men dan minimaal een kwartier. Houd er in je planning dus rekening mee dat je zorgt voor afwisseling. Niet alleen in het soort werk, ook in je ontspanning en focus. Onthoud ook: prestatie en resultaat zijn belangrijker dan je uren maken. Thuis werk je vaak sneller dan op je eigenlijke werk. Dat betekent misschien wel een paar uurtjes per dag cadeau om wat leuks te doen voor jezelf.

5. Contact met collega’s

Misschien ben je alleen thuis, misschien heb je een partner en thuiswonende kinderen. Hoe dan ook: jouw werk is jóuw werk, en daarin kun je je soms best eenzaam voelen vanuit huis. Het is belangrijk en gezond om goed contact te onderhouden met je collega’s. Dat kan via verschillende online tools. Denk aan een WhatsApp-groep, videobellen, een Facebookgroep of gewoon door even met elkaar te bellen en bij te praten. Het houdt jullie beide scherp.  

Lees ook:
Deze sociale activiteiten kun je op afstand blijven doen