fbpx

Verbrand door de zon? 5x dit kun je doen

verbrand zon

Zo rood als een tomaatje? Foei! Nog steeds vergeten we met z’n allen hoe schadelijk (teveel) zon kan zijn voor onze huid. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Als je al verbrand bent, zijn dit vijf aanvullingen op aftersun om je verbrande huid mee te verzachten:

Lees ook:
Huidkankerweek: zo zit je verantwoord in de zon

Verbrand door de zon

verbrand vakantie

1. Neem een lauwwarme douche

Ben je zo rood als een tomaatje? Neem een lauwwarme douche. Door het lauwe water gaan de poriën van je huid openstaan en heeft de warmte de kans om te ontsnappen. Gebruik geen zeep, want hierdoor gaat je huid alleen nog maar meer uitdrogen.

2. Zet kamillethee

Trek thee van kamille; niet om te drinken, maar om te smeren. Laat de thee eerst afkoelen tot kamertemperatuur en dep dan met een watje over je verbrande huid. Net als aftersun en bodylotion heeft ook kamille een kalmerende werking.

3. Kokosolie

Smeer kokosolie op je zonverbrande huid. Het wondergoedje zorgt voor een snelle genezing en neemt een deel van de pijn weg. Let wel, het blokt de zon niet. Ook al wordt soms gezegd van kokosolie – evenals olijfolie – dat het SPF zou bevatten: dit is in ieder geval te weinig om beschermd de zon mee in te gaan.

4. Yoghurt, komkommer of rauwe aardappel

Als je je keukenkastje opent, is er een grote kans dat je het recept voor een verbrande huid tegenkomt. Er zijn namelijk een aantal producten die we bijna dagelijks gebruiken en een verkoelende werking hebben op de huid: yoghurt, karnemelk, komkommer en rauwe aardappel bijvoorbeeld. Maak pulp van de komkommer en rauwe aardappel of wrijf een schijfje over de verbrande plekken. Je merkt direct effect.

5. Blijf uit de zon

Het is o, zo verleidelijk om de volgende dag toch weer de zon te trotseren met je beschadigde huid. Leer van je fouten en bedek je verbrande huid als je naar buiten gaat. Is jouw garderobe al sunproof? Koop een leuke zonnehoed om je hoofd en gezicht mee te beschermen of stop een leuke kimono in je strandtas om je schouders en rug te beschermen.

Lees ook:
Check je moedervlek: zo herken je een atypische moedervlek op je huid