fbpx

Wel vuur, geen open haard: dit zijn de alternatieven

Geen open haard in je huis? Daar kun je soms flink van balen. Want wie wordt er niet blij van het geluid van knisperend hout en de warmte van het brandende vuur? Gelukkig zijn er inmiddels heel wat mooie alternatieven voor een open haard. Sterker nog: een traditionele open haard wordt steeds minder populair vanwege de CO2-uitstoot, terwijl de duurzamere alternatieven steeds geliefder zijn. Wij helpen je op weg!

Lees ook:  
Boekentips voor najaarsdagen

Gashaard

De sfeer van echt vuur, maar dan zonder de negatieve gevolgen voor het milieu: leve de gashaard! Gashaarden zijn er tegenwoordig in allerlei vormen en maten. Nog vaak denken mensen dat je goed ziet dat gashaarden geen echt vuur produceren, maar die tijd is inmiddels voorbij. Veel gashaarden worden inmiddels zo gebouwd dat ze hartstikke echt lijken. En nog leuker: je bedient een gashaard met één druk op de knop! Voor echte vuurliefhebbers misschien iets minder spannend, maar voor wie niet zo van het aanmaken van vuur houdt is dit de ideale oplossing.

Pelletkachel

Een ander goed alternatief voor een traditionele open haard, is een palletkachel. In pelletkachels verbrand je geen hout, maar geperste houtbrokjes. Met als resultaat dat je véél minder uitstoot hebt dan bij een open haard. Extra duurzaam dus! Palletkachels zijn er ook weer in verschillende formaten. Vaak zijn het niet al te grote kacheltjes, maar wel enorme sfeermakers!

Elektrische sfeerhaard

Het meest duurzame alternatief voor de open haard is misschien wel een elektrische sfeerhaard. Geen echt vuur, maar wel de sfeer van een open haard in je woonkamer. Sterker nog: het vlammenspel van een elektrische haard kan prachtig zijn in je woonkamer! Het grote voordeel van elektrische haarden is dat je geen rookkanaal nodig hebt. Nadeel: elektrische haarden geven niet de warmte van een gashaard of palletkachel. Het is dus vooral bedoeld als sfeermaker in huis, wat in de wintermaanden natuurlijk ook niet mis is!

Lees ook:
Van deze dingen gaat je huis lekker geuren