fbpx

Welk hoofdkussen past bij jou?

hoofdkussen type

Slaap is heilig. Maar wist je dat een goede nachtrust staat of valt – en in dit geval ligt – met het juiste hoofdkussen? Van een slecht kussen kun je nachten wakker liggen en zelfs nekklachten krijgen. Er zijn veel verschillende soorten en maten, van nog geen tientje tot honderden euro’s. Ontdek hier welke het beste bij jou past! 

Lees ook:
6x tips om je bed schoon te houden

Welk hoofdkussen past bij jou?

kussen bed

Voor iedere slaper een hoofdkussen

Het ideale hoofdkussen is een kussen waarop je hoofd in rechte lijn ligt met je ruggengraat. De keuze voor het juiste hoofdkussen wordt een stuk gemakkelijker als je rekening houdt met jouw favoriete slaaphouding. Rugslapers moeten niet een te dik maar ook niet een te dun kussen, want zowel te ver naar achteren als naar voren kantelen kan nekklachten veroorzaken. Buikslapers zijn het best af met een heel dun kussen, zodat je je ademhaling het minst belemmert. Slaap je op je zij en heb je brede schouders (mannen opgelet!) dan heb je een dikker kussen nodig. Voor zijslapers is het extra belangrijk dat hun schouders niet op het kussen liggen, maar er tegenaan.

Donzen kussen

Als je een prinsesje zo zacht wilt slapen, kies dan voor dons. Een donzen kussen is vochtregulerend, isolerend en ventilerend. Lig je vaak te woelen in bed en neem je steeds weer een andere slaaphouding aan? Een donzen kussen kun je vormen hoe je wilt (én vormt weer gemakkelijk terug) en kan tijdens je slaap dus steun bieden waar je maar wilt. Dons is wel vaak wat duurder. Ook kan je het niet altijd wassen in de wasmachine. 

Katoenen kussen

Een katoenen hoofdkussen is 100% allergie-vrij, doordat je het kussen regelmatig op hoge temperatuur mag wassen. Katoen is absorberend en ademt goed en zul je dus nooit last hebben van een klam en warm kussen. Een katoenen hoofdkussen is goed vormbaar en geschikt voor zowel buik-, zij- als rugslapers. Nadeel van dit kussen is wel dat hij vaak niet lang meegaat.

Wollen kussen

Als je veel zweet in de nacht, ga dan voor wol: het materiaal is ventilerend én isolerend. Wollen kussens zijn wel wat zwaarder en minder vormbaar dan dons en katoen; geschikt dus voor rugslapers die niet te ver met hun hoofd in het kussen willen zakken. Ook mensen met allergieën zullen als een roosje slapen op wollen kussens, want ze zijn hyper-allergeen en blijven vrij van huisstofmijt.

Traagschuim kussen

Traagschuim hoofdkussens, in de winkel vaak gelabeld als ‘memory foam’, zijn wat hardere voorgevormde kussens en bieden goede ondersteuning. Het model vormt zich na verloop van tijd helemaal naar jouw hoofd. Slaap je het liefste op je zij? Kies dan voor memory foam om eventuele nekklachten te verminderen. Ook voor snurkers is een traagschuim kussen een perfecte keuze, omdat het kussen je ‘dwingt’ tot een zijligging. 

Lees ook:
6 slaaphoudingen die iets zeggen over je karakter