fbpx

Zo leer je wijnproeven vanuit huis

wijnproeven

It’s wine o’clock! Dat de coronacrisis roet gooit in veel gezellige uitjes, betekent niet dat er helemaal niets meer kan. Sterker nog, wij hebben een leuk alternatief voor je gevonden. Leer wijnproeven vanuit huis!

Lees ook:
Elke dag een wijntje bij het eten: kan dat kwaad?

Wijn is er in miljoenen varianten en achter elke wijn schuilt een verhaal. Hoe leuk is het om deze verhalen én jouw eigen smaakpapillen beter te leren kennen? Manon de Boer is wijnkenner en -liefhebber, runt het platform Toost aan Tafel en vertelt je precies hoe je bij jou thuis een wijnproeverij kunt organiseren.

1. De wijn kopen

“Krijg je al keuzestress van de gedachte aan al die wijnen? Bedenk vooraf een goede ‘line-up’ van maximaal zes wijnen. Je kunt bijvoorbeeld vier wijnen met verschillende druiven en stijlen proeven. Kies daarvoor sauvignon blanc (frisse witte wijn), chardonnay (volle witte wijn), pinot noir (lichte rode wijn) en tempranillo (volle rode wijn). Het makkelijkst is om hier bij de slijterij specifiek om te vragen. Een andere variant is om wijnen te proeven van één druivensoort, bijvoorbeeld chardonnay. Het zal je verbazen hoeveel smaken er zijn! Van tintelend fris tot vol en romig.”

2. Klaarzetten

“Zorg dat je alle wijnen in de koelkast zet, óók de rode wijnen. Ongeveer een kwartier voordat je gaat proeven haal je ze eruit. Omdat je begint met het proeven van de witte wijnen, krijgt de rode wijn tijd om iets minder koud te worden. Wat je allemaal nodig hebt tijdens de proeverij: een kurkentrekker, schone glazen, een kannetje met water (om tussendoor te drinken of om je glas schoon te maken), een papiertje om aantekeningen op te maken en eventueel een bakje waarin je de wijnen uitspuugt als je niet alles wilt opdrinken.”

wijnproeven

3. Wijnproeven in stappen

“Om de wijn te proeven volgens ‘de regels’ moet je drie stappen doorlopen. Kleur, geur en smaak. Je begint bij de kleur. Jonge witte wijnen zijn vaak een beetje groen en worden meer oranje als ze ouder zijn. Jonge rode wijnen zijn paarsig, oudere rode wijnen een beetje bruin. Daarna ruik je de wijn: welke geuren herken je? Een handige tool daarbij is deze aromazon van de Wijnstudio. Vervolgens is het (eindelijk!) tijd om te proeven. Let daarbij op de zuren (hoe meer speeksel, hoe meer zuren), de tannines (het droogtrekkende gevoel) en hoe de wijn voelt in je mond.”

4. Wijnweetjes

“Het leukste is om je thuis-wijnproeverij met vrienden te doen door te videobellen. Iedereen koopt dezelfde wijn en proeft tegelijk. Wil jij de show stelen? Zorg dat je van te voren wat weetjes over de wijnen opsnort. Zo leer je de wijnen nog beter kennen en onthoud je het beter.”

5. De restjes

“Je hebt alles geproefd, en nu? Laat de wijnen niet langer dan drie dagen openstaan. Daarna is hij écht niet meer goed om te drinken: hij wordt zuur en ruikt naar azijn. Kortom, niet doen! Wil je hem niet weggooien? Maak er een lekkere saus of risotto mee. Zo heb je er toch nog profijt van.”

Lees ook:
Een perfecte wijn-spijs combinatie maak je zo